Erik Lundin tillbaka efter fyra år – släpper "Dina ögon är nakna"

Den prisbelönta rapparen har inte släppt en solo-singel sedan "Apanage" 2020 – förbereder sig för nytt album i höst

Efter att ha hållit låg profil en längre tid började Erik Lundin att dyka upp över ytan igen under våren 2024 genom att gästa Annika Norling & Jonas Teglund på ”Morse”, Yvonne på ”Vanligt, vanligt” och senare Zacke”Blivit av”, hans första features sedan 2021 då han kombinerade med Tjuvjakt på Spotifys ”It’s Hits”-singel ”En sekund”.

Senast vi hörde något i soloväg från Erik var under 2020 då singeln ”Apanage” släpptes, men i de fyra följande åren har det varit tyst. Nu kommer den efterlängtade återkomsten genom singeln ”Dina ögon är nakna” som dessutom är en del av ett kommande album som kommer senare i höst.

”’Dina ögon är nakna’ summerar, till viss del, de senaste årens tystnad från mitt håll. Det känns rätt att presentera den för lyssnarna som den första egna singeln på flera år eftersom jag, som många andra, tvingats möta mig själv under pandemin. Den avgrundsdjupa saknad och sorg som läckt genom mina ögon genom åren sådde fröet till låten som handlar om reflektioner över hur saker blev som dom blev”, säger Erik om låten.

Erik Lundin började rappa på engelska under 00-talet, då under namnet Eboi, men fick ett bredare genombrott med den massivt hyllade debut-EP:n under eget namn: Suedi. När den droppade 2015 kategoriserades den genast som en milstolpe inom svensk hiphop, där han belyser dilemmat i mellanförskapet med en nyans som närmast kan beskrivas som rimmande poesi.

Under åren som följde regnade olika priser över Erik. Grammis, P3 Guld, Musikförläggarnas pris och mycket mer. 2016 följde han upp med ytterligare en EP, Välkommen hem, innan debutalbumet Zebrapojken landade 2019. 2024 blir året vi äntligen får ta del av uppföljaren och ”Dina ögon är nakna” är ett smakprov som ger mersmak. Den är även ett rungande bevis på åren inte har mattat Eriks penna, den har lagrats med ännu mer karaktär.

Lyssna på ”Dina ögon är nakna” och mer ny musik i DOPEST Playlist!