Erk & Academics släpper singeln ”Brev Från Kolonien”

”Välkommen till lappland, det döptes till lappland, folk här knöt sina band, sen kom nån från södern och döda allt”

Erik ”Erk” Hörstedt från Storuman är en skate- och snowboardåkare, ena halvan av P3 Guld-nominerade Trainspotters samt medgrundare till Umeåbaserade kreativa kollektivet Random Bastards som sedan 2002 skapat musik, klädkollektioner, klubbar och brädfilmer. Med artister som Fricky, Cleo och Gonza-Ra och till beats av Alexander ”Academics” Juneblad har crewet etablerat UÅ och Norrland som en obestridlig del av svensk hiphop. Erk har en drivande hand med i allt från design till labeln, men det sätter inte stopp för musiken.

2018 släpper Erk albumet ”Nånstans i Sápland”. Titeln är en ordlek på det samiska ordet Sápmi som på svenska kallas Lappland. Alla låtarna bottnar i ”storytelling”, d.v.s. ett narrativ med berättelser och anekdoter baserat på verkliga händelser. Erk tar upp ämnen såväl intressanta som obekväma för lyssnaren.

Idag släpps första singeln från albumet. ”Brev Från Kolonien”, producerad av Academics, berättar en historia om att växa upp i norra Norrlands inland. En plats där vägskyltarna idag är tvåspråkiga men som inte erbjuder någon djupare kunskap om ursprungsbefolknings historia i varken skola eller samhälle.

Sällan men ibland tas denna fråga upp, som t.ex. i hyllade filmen Sameblod eller aktuella Girjasmålet. Fortfarande är inte Erk ensam om att vara dåligt informerad, trots bakgrunden mitt i smeten. ”Brev Från Kolonien” utmanar den romantiserade bilden och målar glesbygden med nya färger och spraymunstycken.

Foto: @Jonatanstalhos