Nytt förslag för "European Super League" har presenterats

Bara timmar efter att EU dömt i ligans fördel mot UEFA & FIFA föreslås ett nytt koncept – så påverkas världsfotbollen

Turerna kring det föreslagna fotbollssystemet European Super League har varit många sedan det presenterades under våren 2021. Ligan ”grundades” då av 12 Europeiska storklubbar med Real Madrid i spetsen, som föreslog att lagen skulle bryta sig ut ur det Europeiska fotbollsförbundet UEFA och bilda ett nytt ligasystem. Beskedet möttes då av enorm kritik från spelare, experter och inte minst fans, vilket resulterade i att det skrotades efter bara 48 timmar.

Sedan dess har dock A22, företaget som representerar ESL, kämpat med EU-domstolen för att vinna rätten att bryta sig ut, då de anser att UEFA & FIFA har ”monopol” på fotboll. Under torsdagsmorgonen den 21:e december 2023 dömde domstolen till fördel för superligan, som nu bara timmar efter domen presenterar en ny version av sitt koncept.

De vill nu bygga upp tre divisioner: Star League, Gold League & Blue League. Det ska finnas upp- och nedflyttning mellan divisionerna som totalt innefattar 64 klubbar, vilket med största sannolikhet kommer att innebära Europas största och/eller rikaste klubbar.

I förslaget finns också en helt ny liga för damer, med 32 klubbar och två divisioner. Matcherna i de nya ligorna ska spelas på vardagar och direktsändas utan kostnad på en nyskapad plattform. EU-domstolen slog fast att UEFA och FIFA inte hade rätt att stoppa planerna på superligan under våren 2021 och därmed fortgår nu planeringen på samma sätt som då. Artikeln uppdateras löpande med reaktioner från fotbollsvärlden.