Faal släpper debutalbumet ‘Under Mangoträdet’ med bl.a Mwuana, Madi Banja, Mivas & Ivory

Det första albumet som ges ut via skivbolaget NOLO

Artisten och rapparen Faal har varit aktiv som artist i hela 12 år. I starten av karriären gjorde han all musik på engelska - men sedan 2015 har han fokuserat på att skriva och skapa på svenska. Nu släpper han äntligen sitt debutalbum Under Mangoträdet. Projektet består av totalt 13 spår. Det inkluderar även de tidigare släppta låtarna “Annorlunda”, “Slick Ryck”, “På min block” och “Dom alla vet”. Vi hör gästinhopp från Mwuana, Mivas, Ivory, Penelope, Madi Banja och Theo Ama. 

Faal skriver sina egna texter, och har alltid gjort det. Han är delaktig i produktionen men det är inget han gör från scratch - däremot är det något som han försöker lära sig mer av med ambitionen att kunna producera sina egna låtar till 100%. För produktionen på debutalbumet står Pakzad, Young Earth Sauce, Pregame, Martin René, Broke n Tipsy, Deko och Maxi. Under Mangoträdet blir även det första albumet som släpps via det nystartade skivbolaget NOLO.

Albumet är en kreativ berättelse, med samlade historier från Faals liv. Med ett unikt sound och ljudbild tillför han något nytt på den svenska musikscenen. Mangoträdet blir en stark symbol som fungerar likt grundpelare för albumet. Grenarna sträcker ut sig och berättar olika historier. Titeln Under Mangoträdet kommer just från Faals relation till det stora mangoträd som finns utanför hans mormor och morfars familjehus i Gambia. Mangoträdet var hans go-to plats när han växte upp, det var en plats där han spelade fotboll, umgicks med kompisar, berättade och lyssnade på historier, åt mat och drack te. 

En av hans bästa vänner, Edi, från den tiden gick tyvärr bort. När Faal fick reda på det satt han och tänkte på honom och alla de minnen de hade ihop. Allt som dök upp i minnet, utspelade sig under mangoträdet. Edi var den snällaste och mest ödmjuka personen som Faal någonsin träffat, och deras sista möte var just under det trädet. När Faal berättade om det mötet för sin dåvarande partner kände han något i sin kropp och orden ”Under mangoträdet” kändes bara fullkomligt rätt. Det var där och då som debutalbumet föddes till liv. 

”Jag försöker ta inspiration från mina upplevelser eller det som händer i min omgivning. Ibland får jag en känsla av att bara lyssna på inspiration när jag är nära kranen. Där har jag inte kontroll och den inspirationen tycker jag är bäst”, säger Muhammad om var han får sin inspiration ifrån. 

Lyssna på Under Mangoträdet nedan!