How to spot fake Yeezys

Så kollar du om dina Yeezy är fake eller äkta

adidas och Kanye West Yeezy skor har blivit en av de mest populära på senaste år. Med det innebär det många Yeezy kopior på marknaden, Dopest reder ut hur man ser skillnaden på äkta och fake Yeezys.

Yeezy-hypen verkar inte avta, i takt med att fler modeller lanseras och att skorna ökar i popularitet så ökar även marknaden för kopiorna. Yeezy-kopiorna blir bättre och bättre samt det blir svårare och svårare för konsumenten att urskilja fake vs äkta Yeezy Boost. I Sverige så är inte Yeezy utbudet lika stort som i många andra marknader det kan därför vara svårt att urskilja ett par äkta och fake Yeezys då man har mindre möjligheter att känna och klämma på skorna samt att antalet ute på marknaden är mer begränsat. Nedan följer en guide samt ett par tips och exempel på hur man ser ifall ett par adidas Yeezy Boost är äkta eller inte.

Mönstret på skon:
Mönstret är oftast det enklaste sättet att se om ett par Yeezys är äkta eller inte på dem modellerna som har mönster. På ett par äkta Yeezyz så spelas mönstret på båda skorna, dvs att mönstret är exakt likadant på både höger och vänster sko samt att mönstret följer skons silhuett – från höger till vänster. På fake skor så brukar mönstret inte speglas utan varje sneaker går i olika riktningar samt att de inte alltid följer skons siluett. Se två exempel nedan

Hälfliken:
På hälfliken så finns det en liten ”inringad box”, på ett par riktiga Yeezys så ska denna box bestå av 9 stygn. Utöver det så ska själva fliken vara fastsydd med 5 stygn på vardera sida av fliken, se bild nedan. Mellanrummet mellan varje stygn ska även vara cirka 1cm. Saknas boxen eller om antalet stygn inte stämmer så är skorna troligtvis fake.

Hälen:
På dem falska modellerna så hänger hälen lite, detta beror på att kvalitén oftast är så dålig på skorna. På ett par äkta Yeezys så ska hälen stå rakt och stadigt.

Man kan även avgöra om skorna är äkta eller inte genom att titta på insidan av hälen där dem tre adidas-strecken går. På äkta Yeezys så är dem färgade strecken en del av materialet och går hela vägen ner medan det oftast på fake varianterna är tryckt.

Stygnen:
Oftast så är det genom stygnen som det är lättast att avgöra om ett par Yeezys är äkta eller inte, på både Yeezy V1 och Yeezy V2. På äkta Yeezys så ska stygnen i mitten bestå av en ”X” form och ha en ”fyrkant” i mellanrum mellan varje ”X”.

Vidare så ska stygnen gå ner hela vägen ner till spetsen av skon.

Boost:
Alla Yeezy-skor har en boost-sula. Boost materialet är dyrt och svårt att producera – detta innebär att tillverkarna av fake-skor har svårt att kopiera denna del till 100%. Boost-sulan på ett par äkta Yeezys ska ha en uppsättning av ”mini prickar” på ett par ställen på själva sulan, se exempel nedan.

Vidare så ska boosten kännas lite ”svampig” och ha lite textur, på fake-modellerna så är den ytan oftast lite glansigare. En annan viktig detalj är att boost-kapslarna på undersulan ska vara placerade lite random och se olika ut på höger och vänster sko, detta beror på hur boosten produceras så går det inte att göra boosten helt identisk till form och storlek. På fake-skor så brukar boosten oftast se precis likadan ut på både höger och vänstersko. Se bild #3

Äkta

Fake

Innersulan
Många fake-skor har en helt annorlunda innersula än vad originalet har. Se nedan exempel på hur ett par äkta ska se ut och jämför med det andra paret som är fake.

Andra detaljer är att brandingen på höger- och vänstersula ska spegla varandra, detta gäller även underdelen av sulan. Se bild nedan.

 

 

adidas trefoil och YEEZY "YZY"-logga
Vanligt förekommande misstag är att fake-skorna ofta har fel typsnitt och storlek (oftast för stor) på adidas trefoil och YZY-loggan.

Footbed:
När du tar ut innersulan så ska det se ut som på bilden nedan, dvs att det är ett svart band som syns i mitten. Dem falska modellerna brukar ha synliga stygn.

Yeezy Stripe:
På Yeezy Boost Core Black 350 V2 och Black Friday färgställningarna så har Yeezy strecket/stripen en liten kurva mot tåspetsen (Lite annorlunda på Yeezy Belugas).  På fake-modellerna så är oftast den färgade stripen helt rak eller så nära mitten som dem bör vara. Se exempel nedan.

På Belugas så ska stripen på backsidan vid hälen nästan sluta helt vid stygnen, på fake-modellerna så kan man se att stripen fortsätter över stygnen. Notera att detta endast gäller Belugas. Även här ett exempel nedan.

Texten:
På Yeezy Boost 350 V2 så kan man även ofta märka huruvida dem är äkta eller inte genom att titta noggrant på "SPLY-350" texten. Fake-modellerna har ofta fel typsnitt eller otydlig text. I nedan exempel så ser man exempelvis att Y och O skiljer sig åt mellan modellerna. På dem äkta paren ser man tydligt att det är ett "Y" medan det på fake-modellen ser mer ut som ett "V".

Alla Yeezy-modeller som har lanserats:
Det finns många fake Yeezy-modeller som görs i färger eller i siluetter som inte ens har producerats på riktigt eller finns ute på marknaden. Nedan följer en lista samt bilder på alla Yeezy modeller som har lanserats och finns ute idag:

Adidas Yeezy Boost 750 “Light Brown” aka “OG”
Releasedatum: 
Feb 2015

Adidas Yeezy Boost 350 “Turtle Dove,”
Releasedatum: 
Juni 2015

Adidas Yeezy Boost 350 “Pirate Black 1.0”
Releasedatum: 
Augusti 2015 och Feb 2016

Adidas Yeezy Boost 350 “Moonrock”
Releasedatum: 
November 2014

Adidas Yeezy Boost 750 “Triple Black”
Releasedatum: 
December 2015

Adidas Yeezy Boost 350 “Oxford Tan”
Releasedatum: 
December 2015

Adidas Yeezy Boost 750 “Light Gray/Gum”
Releasedatum: 
Juni 2016

Adidas Yeezy Boost 350 “Turtle Dove” i barnstorlek
Adidas Yeezy Boost 350 “Pirate Black” i barnstorlek
Releasedatum: 
Augusti 2016

Adidas Yeezy Boost 350 V2 “Beluga”
Releasedatum: 
Sept 2016

Adidas Yeezy Boost 750 “Chocolate”
Releasedatum: 
Oktober 2016

Adidas Yeezy Boost 350 V2 “Red”
Releasedatum: 
November 2016

Adidas Yeezy Boost 350 V2 “Copper”
Releasedatum: 
November 2016

Adidas Yeezy Boost 350 V2 “Green”
Releasedatum: 
November 2016

Adidas Yeezy Boost 350 V2 “Black/White”
Releasedatum: 
December 2016

Adidas Yeezy Boost 350 V2 “Core Black/Red”
Releasedatum: 
Februari 2017

Adidas Yeezy Boost 350 V2 “Core Black/Red” i barnstorlek
Releasedatum: 
Februari 2017

Adidas Yeezy Boost 350 V2 “Zebra”
Releasedatum: 
Februari 2017

Adidas Yeezy Boost 350 V2 “Cream White”
Releasedatum: 
April 2017

Har du något att tillägga? Maila gärna över dina tips till Dopest-redaktionen. Som vi nämnde ovan så blir kopiorna mer och mer avancerade, det säkraste är alltid att köpa skorna med kvitto och original skolåda. För att öka dina chanser att få tag på äkta Yeezy-boost skor läs vår guide här och följ oss på Instagram.com/dopest.se för senaste uppdateringarna. I Sverige så kan du även köpa Yeezys via Plug Me Please för att vara säker på att du betalar för ett par som är äkta.

all released adidas yeezy boost to date