Familjen är mer aktuell än någonsin med albumet ”Kom”

Politiska verser och dansvänliga popdängor. Familjen är tillbaka!

Det blir synthpop och elektronisk indietechno när Familjen släpper comeback-album. Många kopplar förmodligen artisten till hitlåtar som: Det snurrar i min skalle eller Man ser det från månen. Numera har soloartisten Johan T Karlsson, alias Familjen, skaffat familj och blivit 'Farsan'. Men det hindrar honom inte från att inleda året med ett helt nytt albumsläpp.

"Den handlar om när man är så trött på idioter och på att vifta med plakat."

Familjen levererar politiska och problematiserande texter över svävande, elektroniska - technobeat. Det nya albumet är politiskt och behandlar frågor som rasism, vilket är passande då valåret 2018 står inför oss. Artisten har funnit inspiration till albumet i den högerextrema våg som växer sig allt starkare i Sverige. Både låten Rök och speglar samt Aldrig att jag skulle vara tyst nu har inspirerats av SD:s ökande inflytande. Men i hans låtar finns det hopp trots allt. 

”Rök och speglar” skrev jag efter SD i Hässleholm-grejen, då de framförde min låt. Den handlar om när man är så trött på idioter och på att vifta med plakat. Det kan vara smartare att göra konstruktiva, inkluderande, peppande grejer. Och att ta pauser i allt som händer – att umgås, festa och ha kul. Jag gillar direktöversättningen av smoke and mirrors med tanke på hur Sverige svartmålas." berättar Familjen i ett pressmeddelande. 

Det är alltid spännande när artister gör comeback. Kommer de fortsätta i gammal fotspår och försöka återupprepa tidigare succéer(en trend som vi sett hos andra musikfarsor som Eminem, Jay-Z och Kanye West ...) eller skapa något nytt? I Familjens fall är det en kombination. Det är fortfarande samma elektroniska beats(det märks att Johan är något inspirerad av Depeche Mode), dansvänliga låtar och raka verser levererade på skånska. Trots det känns albumet modernt och alldeles rätt i tiden. Kanske är Familjen mer aktuell nu än någonsin.

På Kom finns samarbeten med artister som Ninsun Poli, Bebban Stenborg och Sabrina Ibenjellal. Missa inte att Familjen nu begett sig ut på sin Vårturné.

Se datum nedan:

10/2 Norrköping – Where’s the music?

16/2 Örebro – Ritz

3/3 Oslo – By:Larm

17/3 Sälen – XS

23/3 Borlänge – Liljan

29/3 Jönköping – Bongo Bar

13/4 Göteborg – Hoki Moki

14/4 Malmö – Moriska Paviljongen

30/5 Stockholm – Trädgården

 

Skribent: Lo Salmson// @losalmson