Foto: FC Barcelona

FC Barcelonas ordförande Joan Laporta åtalas i mutskandal

Storklubben är i nytt blåsväder

Den spanska fotbollsklubben FC Barcelonas ordförande Joan Laporta har suttit på sin post under två perioder, först mellan 2003-2010 och nu återigen sedan 2021. Det är dock för en rad misstänkta brott under hans första period som han nu åtalas inom en stor mutskandal, rapporterar TT.

Spanska åklagare startade en utredning mot Barca i våras efter anklagelser om bland annat korruption i vad som kallas för "Negreira-fallet". Åtal har väckts mot klubben då 7,3 miljoner euro ska ha betalats ut mellan 2001-2008 till ett företag ägt av José María Enríquez Negreira, dåvarande vice ordförande i den spanska domarkommittén. Åklagarna hävdar att dessa utbetalningar är delar av mutor för att får gynsamma resultat inom spanska tävlingsmatcher.

Åtal har redan väckts mot två av Barcelonas tidigare ordföranden, Josep Maria Bartomeu och Sandro Rosell, samt José María Enríquez Negreira själv. Laporta dras nu in i utredningen officiellt, även om hans namn figurerat i spekultioner tidigare.

Barcelona har tidigare förnekat alla brott i ett officiellt uttalande. De menar att de har betalat för konsulttjänster i form av tekniska rapporter om domare genom analyser som Negreiras företag ska ha erbjudit. Joan Laporta eller FC Barcelona har hittills inte kommenterat det senaste åtalet.