• Vin Diesel spelar huvudkaraktären Dom genom hela serien. Foto: Movieclips via Youtube / Skärmavbild

Fem gånger Fast & Furious ballade ur helt

Efter releasen av ”Fast X” tar vi en tillbakablick på några av de gånger fysikens lagar brutits som mest i filmserien

När det kommer till filmserier som kretsar kring överdriven action och snabba bilar är det få som höjer pulsen så mycket som Fast & Furious. Sedan första filmen 2001 har det hunnit bli totalt tio titlar, med 2023:s "Fast X" som senaste släpp.

Genom åren har serien tagit huvudkaraktären Dom Toretto (Vin Diesel) och hans crew till världens alla hörn, med en konstant stegrande grad av urspårad action för varje ny rulle. Efter att ha sett den tionde på bio slogs vi dock av tanken på vilka scener som varit värst. Vilka har brutit fysiken (och trafikens) lagar mest? Vilka har haft fetast explosioner? I den här listan samlar vi fem tillfällen som vi tror kvalar in urspårningarnas Hall of Fame.

1. Bro-räddningen (F6)

I Fast & Furious 6 finns många galna scener. Shawns flykt i en Formel 1-bil och stridsvagnsfighten för att nämna några, men absolut inget slår när Dom räddar Letty från att falla ned från en bro. Han gör nämligen detta genom att hoppa från en bil på en parallel bro, fånga henne i luften på väg mot den andra bron och landa (skadefri) på rutan av en bil. Se klippet istället, det går nog inte att förklara det bättre än så i text.

2. Rymdresan (F9)

När jordens begränsningar inte längre duger att skapa kaos inom kan man lika gärna dra ut i rymden. Det var nog ungefär så regissören Justin Lin tänkte när han planerade ut den nionde filmens klimax. För att rädda världen åker gänget ut i stratosfären i en modifierad bil, inte en rymdfarkost, bestående av diverse skräp och raketmotorer. Imponerande.

3. Skyskrapshoppet (F7)

En stor del av film nummer sju utspelar sig i Abu Dhabi, närmare bestämt bland skyskraporna som kallas för Etihad Towers. Det vore inte en F&F-film om det inte fanns bilar med i handlingen dock, vilket såklart även gäller här. När en jaktscen drar igång tvingas Dom och Brian att hoppa in i en Lykan Hypersport, en exklusiv sportbil, trots att de befinner sig hundratals meter ovanför marken och inuti en av skyskraporna.

Detta resulterar i att de hoppar mellan byggnaderna med bilen genom att med perfekt timing krascha in och ut genom fönsterrutorna. En aktivitet som inte bara görs en utan två gånger innan de båda hoppar ur och låter bilen falla mot marken.

4. The Rock vs. Helikopter (F&F Presents: Hobbs & Shaw)

Lite av ett wildcard då "Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw" är en spin-off på huvudserien "The Fast Saga", men den här scenen är helt enkelt för mycket för att ignorera. Dwayen "The Rock" Johnson (som spelar poliskaraktären Hobbs genom filmserien) får nämligen flexa sina muskler rejält, då han med ena handen håller kvar i kedja som är fastbunden mot en helikopter, samtidigt som han med den andra håller sig kvar i en bil som färdas i hundratals kilometer i timmen. I det här fallet är det mer en person än en bil som står i centrum för kaoset, men lika orimligt är det ändå.

5. Fallskärmsbil (F7)

Att hoppa fallskärm sägs vara en av de mest extrema upplevelserna man kan ta sig an som människa, men att göra det i en bil skulle nog toppa det. I Fast & Furious 7 gör inte bara en person detta, utan fem, i sportbilar specialutrustade med inbyggda fallskärmar. Det sjukaste av allt? Stuntet gjordes med riktiga bilar, varav endast en förstördes till följd av en trasig fallskärm.