Fifa stänger av Ryssland från VM-kvalet

Utesluts även från internationell fotboll

Förra veckan påbörjade Ryssland en invasion av Ukraina. För att stå i solidaritet med Ukraina har många visat sitt stöd, även inom sportvärlden. Bland annat meddelade svenska herrlandslaget att de vägrar spela mot ryska landslaget. Samma beslut har flera andra nationsförbund tagit – och de motsätter sig även att spela mot Ryssland inte bara i VM utan i också i framtida tävlingar.

I söndags kom dock beskedet att Fifa inte skulle utesluta Ryssland ur VM-playoff, utan att de skulle få spela under annat namn, utan nationalsång samt på neutral plan. Nu kommer det dock nya uppgifter om att Fifa ändrar sitt beslut och istället utesluter Ryssland ur VM-kvalet och all internationell fotboll. Det efter att de mötts av hård kritik från omvärlden och Svenska Fotbollsförbundet.

De nya uppgifterna kommer från Reuters-reportern Simon Evans och BBC, och väntas bekräftas senare idag. Det här skulle alltså innebära att Sverige inte tvingas ge upp sin VM-plats samt att Polen går direkt till playoff-final. Om Sverige vinner sin match mot Tjeckien i semifinal kommer de möta Polen i final.

Nyligen meddelades det även att Champions League-finalen från ryska St Petersburg till Paris – till följd av den ryska invasionen av Ukraina.