Fem filmer att se på bio i december

Missa inte Avatar 2, skräck och koreanska thrillers på bio i december

När vinterkylan når full effekt finns det inget bättre än att fly undan, in i närmsta biosalong. Och den kommande månaden har något för alla. Vare sig man känner för att drömma sig bort i ett episkt äventyr, eller bli skrämd till döds. Här är fem biofilmer att hålla koll på i december.

Avatar: The Way of Water

 

Vi börjar listan med uppföljaren till en av historiens största bioupplevelser, Avatar. Efter 13 år tar James Cameron tittarna tillbaka till planeten Pandora, där vi återigen får följa Na’vi-folket i deras kamp för överlevnad. De blå varelserna i historiens centrum har denna gång flytt mot havet, och produktionen är den första någonsin att spela in motion capture-scener under vatten. Detta innebär att skådespelare utfört rörelser i speciella dräkter under vatten, som animatörer sedan lagt specialeffekter över. Avatar 2 skulle från början ha premiär 2014, men eftersom den nödvändiga teknologin för filmens undervattensscener inte var färdigutvecklad än fick teamet vänta.

Efter Avatar’s premiär år 2009 blev filmen den mest inkomstbringande någonsin. Med stor förtjänst av de- för den tiden – mycket avancerade specialeffekterna och användningen av 3D-teknologi. Faktum är att uppföljaren siktar på att återuppliva 3D än en gång, efter teknologins minskande popularitet på senare år.

Stjärnorna Sam Worthington, Zoë Saldaña och Sigourney Weaver återvänder, medan Kate Winslet och Michelle Yeoh tar sig an nya roller.

Från och med 14 december kan du se Avatar: The Way of Water, både i 3D och 2D.

 

Terrifier 2

 

Och nu till en uppföljare som ingen såg komma. Faktum är att de flesta inte ens känner till att det finns en Terrifier 1. Både originalet och dess nya uppföljare är nämligen lågbudgetproduktioner, vars rykten spridits från person till person snarare än genom marknadsföring. Allt förändrades dock när nyheter började spridas om att folk spytt, och till och med svimmat, under visningar av Terrifier 2. Det var nog för att få folk att strömma till biografer för att se filmen under hösten 2022. Efter den överväldigande framgången får även svenska publiker chansen att shockeras av slasherns brutalitet.

Trots att uppmärksamheten får Terrifier 2 att stå ut ur mängden är filmens grundidé lika gammal som slashergenren själv. En övernaturlig mördare, i detta fall den psykotiska Art the Clown, jagar en tonåring och hennes lillebror under halloween. Det är knappast någon spoiler att avslöja att en del andra offer hamnar i mördarclownens väg under jakten. Regissören Damien Leone har redan avslöjat att en tredje Terrifier-film kommer snart. Kan Art the Clown vara påväg att bli en ny skräckikon? Om vi tar både tittare och kritikers ord för det kan svaret på denna fråga mycket väl vara ja.

Terrifier 2 har svensk biopremiär 8 december.

Seven Samurai – Klassiker

 

Med alla dessa uppföljare att hålla rätt på kan det ibland vara skönt att istället gå tillbaka till alltings början. Mästaren Akira Kurosawa har inspirerat regissörer som Steven Spielberg och Martin Scorsese, samtidigt som han med sina filmer lagt grunden för exempelvis vad som senare blev Star Wars och The Magnificent Seven. År 1954 färdigställde han sitt största mästerverk, Seven Samurai. Det 207 minuter långa äventyret följer en grupp samurajer, som blir värvade av en fattig by med ett stort problem. Jordbrukarna behöver nämligen skydd mot ett gäng banditer som upprepade gånger har stulit från dem.

Seven Samurai anses vara en av de bästa filmerna som någonsin gjorts och fortsätter vinna fans nära 70 år efter premiären. Filmens nypremiär är begränsad, så om du vill se den är 6-7 december datumen att hålla koll på.

 

Min vackra stjärna

https://youtu.be/wVXd59cUvkc

 

Och nu över till en mer nutida japansk ikon. Min vackra stjärna, eller Broker, som filmen kallas internationellt, är det senaste mästerverket från Hirokazu Kore-eda. Dramat utspelar sig i Sydkorea, så regissören har tagit tillfället i akt att rekrytera Son Kang-ho, känd för sin roll som Kimfamiljens pappa i filmen Parasit. Som i Parasit spelar familj en viktig roll i Min vackra stjärna. Handlingen följer en grupp individer som tillsammans försöker sälja ett barn som blivit lämnad av sin mamma i en så kallad ”babybox”. Samtidigt är två poliser dem hack i häl, vars mål är att gripa gruppen så fort affären är slutförd. På deras resa för att hitta lämpliga fosterföräldrar åt det övergivna barnet formar gruppen ett unikt band sinsemellan. Historien väcker frågor kring vad familj har för betydelse för olika människor, och vad en familj egentligen är. Kore-eda har tidigare utforskat liknande teman i succéfilmen Shoplifters.

Det tunga ämnet hindrar inte filmen från att visa sin komiska sida, som ytterligare hjälper skådespelarna att fördjupa karaktärerna i handlingens centrum.

Min vackra stjärna har premiär 9 december. Filmen är inkluderad i filmstadens biopass, vilket gör att besökare med passet kan köpa biljetter för halva priset.

 

Decision to Leave

 

Ännu en koreansk film? Det stämmer. Att inkludera denna film kanske skadar listans mångsidighet, men faktum är att det skulle vara ett brott mot er läsare att inte ha med den. Park Chan-wook’s verk är nämligen något av det bästa film har att erbjuda, från Old Boy till The Handmaiden. Efter sex år är regissören tillbaka med ett nytt romantiskt mysterium. I Decision to Leave undersöker polisen Hae-jun (Park Hae-il) ett mystiskt dödsfall i bergen. Under utredningen kommer han i kontakt med den döda mannens änka, vilket får oförutsedda konsekvenser.

Filmen hade tidigare i år premiär på Cannesfestivalen, där Park tog hem priset för bästa regi. Sedan dess har filmen även blivit utsedd till Sydkoreas Oscarsbidrag. I Sverige kan Decision to Leave ses från och med juldagen (25 december).