FKA Twigs aktuell med albumet ”Magdalene” i höst

Albumet kommer att coproduceras av Nicolas Jaar och feature:a Future på ett av sina spår

Efter sin kritikerrosade debut LP1, som kom ut 2014, och videon till singeln Cellophane som släpptes tidigare i våras, berättar engelska Tahliah Debrett Barnett till Pitchfork att sin nya LP kommer ut i höst och produceras av Twigs med hjälp av Nicolas Jaar och andra kollaboratörer.

I FKA Twigs första intervju sedan 2016 berättar sångerskan för i-D om den smärtsamma resan sedan 2016, då jobbet med albumet började, som innefattade en längre period av ensamhet och en återhämtning från tumörer i hennes uterus. På Magdalene, som hon släpper i höst via Young Turks, är sångerskan sårbar och full av styrka på en och samma gång. Musikaliskt beskriver hon albumet som "precis när du tror att det verkligen är ömtåligt och raserande, så finns det [i albumet] trotsighet och kraft på ett sätt mina verk aldrig har haft förr".

Twigs tar upp hur kvinnors berättelser och utmärkelser måste knytas an till en man för att bli validerade. Därav kommer albumets namn från; Twig berättar: "... och jag började läsa om Mary Magdalene och hur fantastisk hon var; hur hon troligen var Jesu bästa vän, hans rådgivare. Hon var en medicinalväxtodlare och helbrägdagörare, men, du vet, hennes berättelse är skriven ur bibeln och hon var en 'prostituerad'. Jag fann mycket styrka i Mary Magdalenes berättelse; mycket dignitet, mycket behag, mycket inspiration".

På albumet dyker Future upp på låten "Holy Terrain", som i-D beskriver som en "dark, sexy, witchy trap tune". I intervjun återberättas hela utbytet mellan artisterna, där FKA Twigs skildrar att trapartistens vers kommer att handla om sina nedgångar som man.

Läs mer om albumets spår och om jobbet på vägen dit på i-D.