Därför har fotbollsproffs små benskydd & hål i strumporna

Två trender som tagit över fotbollen världen över på senare år – men vad har de egentligen för fördelar och nackdelar?

Om du har kollat någon form av professionell fotboll under de senaste åren, särskilt under EM 2024, har du säkert märkt det. Sönderklippta fotbollsstrumpor med hål överallt samt benskydd lika stora som kex.

Vad är det egentligen som motiverar att fotbollsspelare att göra detta? Vad är fördelarna, och är det ens lagligt? Vi går igenom vad som ligger bakom fenomenen.

Varför har fotbollsspelare hål i strumporna?

Det finns egentligen ett enkelt svar på varför spelare klipper hål i sina strumpor: Passformen. Fotbollsstrumpor sitter generellt ganska tight mot benet och kan därför förhindra blodcirkulationen, särskilt om en spelare har större vadmuskler. Detta kan leda till kramp och andra låsningar, utöver att det helt enkelt kan vara obekvämt och störa spelarens fokus.

Fenomenet började synas på den internationella scenen redan 2018, då Englands Kyle Walker var en av de första som började spela med sönderklippta strumpor. Sedan dess har några av världens allra bästa använt metoden för att få bättre rörlighet, inklusive Jude Bellingham,

Utöver det faktum att strumpan riskerar att gå sönder helt finns det inte många nackdelar med metoden. På samma vis spelare tycker det är obekvämt med vanliga strumpor är det många som inte gillar känslan av trasiga, så det är främst en fråga om preferens. En motståndare till fenomenet är dock tränaren José Mourinho, som via Instagram ironiskt konstaterade ”beautiful socks for the beautiful game”.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Jose Mourinho (@josemourinho)

Varför har fotbollsspelare små benskydd?

Till skillnad från strumpfenomenet är denna trend mycket mer riskabel för spelare som vill hålla sig skadefria. Likt strumporna har spelare börjat använda mindre och mindre benskydd för att främja rörelsen och känslan när de dribblar. Jack Grealish har varit bland de kändaste exemplen på spelare som kör med små benskydd, vilket syns tydligt när de jämförs med hans tofflor.

Alla professionella ligor (som går under UEFA, CONCAF etc.) har regler som kräver användning av benskydd för att garantera spelarnas säkerhet. Vad som inte specificeras är dock vilka benskydd en spelare ska ha, vilket innebär att de kan vara vilken storlek som helst så länge de är någorlunda skyddande av smalbenet.

I december 2023 togs fenomenet till sin spets, då Brightons unga talang Jack Hinshelwood hade på sig benskydd så små att till och med kommentatorerna inte kunde hålla sig från att skämta med honom.

Riskerna med att ha små benskydd är dock uppenbara, då en känslig del av benet exponeras för smällar från tacklingar och hopslagningar med andra spelare. Mindre klubbar i England har redan börjat förbjuda små benskydd och experter har uttalat sig om riskerna, men i dagsläget ser det inte ut som att några regeländringar är på gång internationellt.

I slutändan gör proffsen allt för att få ett övertag, oavsett vad som krävs. Om hål i strumporna eller minimala benskydd ger dem det lilla extra för att vinna kommer de fortsätta göra det, så vi ska definitivt inte tro att dessa trender är de sista kreativa lösningarna från spelare på elitnivå.