Fotografiska Museet firar 50 år av hiphop

Går samman med amerikanska Mass Appeal för utställningen som slog besöksrekord i New York

Hiphopen firar 50 och det har firats världen runt med allt från podcasts till konserter, med hyllningar till genrens levande legender till de första stapplande stegen i New York 1973. Fotografiska Museet i Stockholm ska nu ge en helhetsbild av genrens utveckling från kamerans lins, där vi tas med från 70-talets gräsrotsrörelse i Bronx till dagens globala miljardindustri.

Hip-Hop: Conscious, Unconscious har premiär den 20:e oktober och innehåller verk av några av världens mest kända fotografer och unika porträtt på hiphop-världens största stjärnor, däribland Nas, Lauryn Hill, Wu-Tang Clan, Missy Elliott, Kendrick Lamar och många fler.

”Det är lätt att glömma att det fanns en tid innan hiphop var en industri som tjänade pengar. Från början var det unga människor som bara levde sina liv, försökte underhålla sig med begränsade resurser och skapa en estetik som de själva kände igen. Sedan skedde en exponentiellt snabb övergång där hiphopkulturen blev medveten om sig själv som en otroligt lukrativ, global exportvara. Utställningens livsnerv är perioden innan hiphopen visste själv vad den var”, säger Sacha Jenkins, medkurator för utställningen och Chief Creative Officer på Mass Appeal.

Utställningen har tagits fram tillsammans med ikoniska amerikanska mediehuset Mass Appeal och hade premiär i USA tidigare under 2023, då den satte besöksrekord på Fotografiska i New York. Flera av verken som nu visas på Fotografiska är ikoniska bilder, andra är sällsynta och okända ögonblick som aldrig setts tidigare. Utställningstexterna av Sacha Jenkins är tolkade på svenska av Jason ”Timbuktu” Diakité och journalisten och hiphopexperten Ametist Azordegan medverkar även med texter om hiphopens utveckling i Sverige.

Utställningen Hip-Hop: Conscious, Unconscious visas på Fotografiska Stockholm från den 20:e oktober 2023 till 4:e februari 2024. Läs mer om utställningens New York-version här.