Frankrike stoppar fotbollsspelare från Ramadan

Nya regler förbjuder spelare att fasta när de är på landslagsuppdrag – Lyon-stjärna lämnar truppen i protest

Frankrike har hamnat i blåsväder efter sin hantering av fotbollsspelare som fastar under Ramadan. Enligt lokala rapporter har det franska fotbollsförbundet (FFF) skapat nya regler som förbjuder spelare att fasta under Ramadan när de tränar med landslaget.

”Det finns ingen stigmatisering av någon, det finns absolut respekt för allas övertygelser. Men när vi är i det franska laget måste vi respektera ett ramverk”, sa en representant från förbundet till tidningen Le Figaro.

FFF har tidigare kritiserats för sin brist på hänsyn för spelare under Ramadan, bland annat under förra säsongen när mail läckte som uppmanade domare inom de franska ligasystemen att inte stoppa matcher för att spelare ska kunna få i sig mat eller dryck när solen har gått ner.

Lyons 19-årige talang Mahamadou Diawara valde att lämna Frankrikes U19-lag efter att ha fått veta att FFF tagit de nya reglerna i kraft, den första stora reaktionen på de nya reglerna. I skrivande stund har Diawara eller förbundet inte uttalat sig om situationen offentligt, men en agent som representerar flera spelare i laget förklarade situationen för ESPN.

”Vissa spelare är inte nöjda med det här beslutet. De anser att deras religion inte respekteras och att de inte heller respekteras. Vissa vill inte ställa till med bråk men Mahamadou var inte nöjd med det så han lämnade”, säger agenten.