G Herbo riskerar långvarigt fängelsestraff

Chicago-rapparen har redan ett stort pågående case emot sig, nu har han även arresterats för olaga vapeninnehav

När Chicago Drill tog sin början under det tidiga 10-talet var det nog ingen som visste att rörelsen skulle bli bland de mest inflytelserika genrerna inom hiphop någonsin. Mer än ett årtionde har gått sedan det mörka och råa soundet tog över listorna i USA och en av de som fortfarande är vid liv och har en framgångsrik karriär är G Herbo.

Tillsammans med namn som Chief Keef, Lil Durk, Lil Bibby (numera skivbolagschef för Grade A Productions som signade Juice WRLD) och FBG Duck steg den nu 27-årige rapparens rykte ut från våldsspiralen i det så kallade ”Chiraq” och vidare ut i hela världen. Spår som ”PTSD” med Lil Uzi Vert, Juice WRLD & Chance The Rapper sitter idag på över 355 miljoner streams på Spotify, samtidigt som ett dussin musikvideos från rapparen samlat på sig över tiotals miljoner visningar (”Sessions” här ovan för att nämna ett exempel).

Likt många av hans kollegor kommer han dock från ett av USAs hårdaste områden att växa upp i, Chicagos södra sida. I en sådan miljö är det svårt att hålla sig undan den konstant närvarande gängkriminaliteten, vilket Herbo inte är ett undantag från som en del av grupperingen NLMB. Han har därför haft en del problem med lagen genom åren, men hans senaste fall kan nu resultera i ett långt fängelsestraff.

Han och flera andra anklagas nämligen för att mellan 2016-2020 ha använt stulna kreditkort och ID-kort för att göra personliga inköp. Ett omfattande bedrägeriåtal som hävdar att gruppen lurat till sig tjänster och produkter till ett värde av cirka 1,5 miljoner dollar. Åtalet är lagt i delstaten Massachusetts där ett sådant brott vanligtvis ger upp mot tre års fängelse, men kan i vissa fall sträcka sig så långt som 20 år.

Dessutom greps han nyligen för vapen- och narkotikainnehav i Chicago den 9:e juli. Herb stoppades som en av flera i ett fordon som polisen hävdar innehöll fyra vapen och 248 gram cannabis. Han var redan då utsläppt mot borgen för det tidigare åtalet, vilket han betalade igen för att återigen släppas ut på fri fot. Dessa brott kombinerade kan ge ett ännu längre fängelsestraff då Herbo dessutom är tidigare dömd, exakt hur långt återstår att se men fallet lär utveckla sig under sommaren.