Gängkriminella tvättar pengar genom Spotify

Svenska Dagbladet har avslöjat metoden genom insider-källor, så använder de köpta streams för att omvandla sina intäkter

Relationen mellan musik och gängkriminalitet har varit ett hett diskussionsämne i Sverige under många år. Från hur musiken påverkar unga till hur den kan användas för att stärka kriminella organisationer har varit uppe för debatt, men nu avslöjar Svenska Dagbladet att kopplingen mellan musik och brott även gömmer sig i siffrorna.

De har genom ett stort grävande arbete avslöjat att gängkriminella använder Spotify för att tvätta pengar. En process som innefattar köpta streams.

Så går det till

Brottspengar, oftast i kontanter, används för att köpa kryptovalutor som bitcoin eller liknande. De betalar sedan för att så kallade ”bot-nätverk” bestående av fake-konton på Spotify för att manipulera siffrorna och få upp lyssnandet för en speciell artist som de är kopplade till. Det ger mer intäkter och större uppmärksamhet för artisten vilket i sin tur ger pengar till organisationen och högre status.

Vilka är källorna?

Informationen baserar sig på ett stort grävande reportage från Svenska Dagbladet (SvD) som publicerades under tisdagsmorgonen den 5:e september 2023. De har intervjuat en anonym polis från NOA (polisens nationella operativa avdelning) samt anonyma gängkriminella.

”Om det är stora volymer så är det värt det. Du gör inte detta om du vill tvätta hundra lax, för då förlorar du för mycket längs vägen. Men om du vill tvätta några kaniner (miljoner) så är det självklart bra”, säger den gängkriminella.

”Jag vill inte sälja ut folk, detta är väldigt känsligt. Det handlar om mer än att köpa streams. Om du är nätverk och vill locka till dig barn och du har en rappare som blir stor, så gör det halva jobbet för dig. Det är cok bra i rekryteringssyfte”

Vad säger Spotify?

Polisen i artikeln hävdar att han vid flera tillfällen har försökt varna Spotify om att deras tjänst används i kriminella syften, men att de inte svarat. Spotify säger till SvD att ”företaget bekämpar fenomenet med fejkade lyssningar och falska konton, men också att de inte har några bevis för att strömningstjänsten används för att tvätta pengar”.