Gee Dixon håller inte inne på några detaljer med projektet "Paraply"

Projektet gästas av Vongtale och ALN.

För en vecka sedan avslöjade Gee Dixon sitt kommande projekt “PARAPLY” med musikvideon till låten med samma namn. Via kryptiska Instagram-inlägg har Gee skapat en stor hajp och nyfikenhet kring det hemliga projektet som gästas av Vongtale och ALN. För produktionen står stora namn som Rickard Lindow, Isak von Haartman och Masse Salazar.

 

Redan vid projektet första singelsläpp gjorde Gee Dixon det tydligt att han inte skulle hålla inne på några detaljer. Dörren öppnas inte på glänt, utan snarare med en smäll. Plattan är allt annat än PK. Det blir rått, ärligt och autentisk. Med raspig röst och melankoliska vibbar skapar rapparen ett sound mer beroendeframkallande och ångestdämpande än tramadol. Skivan pendlar mellan självsäkerhet och oro. Mellan mjuk R’n’B och hård trap. Mellan psycho Kanye och emotional Drake.

Lever dubbelliv ena dan’ vi gör shower inför barn/ Sen det är hem till trakten duckar fucking ainaspan

Med ironi, samhällskritik och stundvis knivskarpa verser bevisar Gee att albumformatets storhetstid ännu inte är förbi. “PARAPLY” förtjänar att spelas från början till slut, det gör sig bäst så. Likt många andra artister just nu tycks Gee inte vilja hålla sig till enbart en genre. Bland de låtar som sticker ut från det trots allt övervägande hiphop/trap-soundet, finns “Intro Död” och “En Stund”. “Intro Död” är hjärtslag och glittrig techno-trap som skapar samma rysningar och gåshud som annars bara en riktigt välgjord skräckfilm kan åstadkomma. På “En Stund” lever Gee mer dubbelliv än Hannah Montana och sjunger: “Lever dubbelliv, ena dan’ vi gör shower inför barn. Sen det är hem till trakten duckar fucking ainaspan”.

 

Foto: Dopest.se

 

Ett återkommande tema på plattan är sex. Bland de låtar som gör mer än att bara sticka ut finns “Jack” och “Mina Hoes”. Två låtar som är allt annat än PK. Den mest uppseendeväckande av spåren är “Mina Hoes” som ger starka (men ironiska) “You’re such a fucking hoe”-vibes. Man kan säga vad man vill om hiphop-låtar om lösaktiga brudar. Samtidigt som det 2019 känns något tröttsamt- är det svårt att inte ryckas med. Till skillnad från Chris Brown-sånger som “Loyal”, lyckas Gee med projektet “PARAPLY” trots allt med något som få andra manliga artister gör. Han kritiserar nämligen inte enbart tjejer utan även killar som sig själv. Han objektifierar sig själv till en “main dick”, diskuterar sin roll i sitt eget sexliv och erkänner flera gånger misstag som otrohet. Gee rör sig sedan snabbt från hoes till main chicks … Den förväntade gäri-favoriten med just namnet “Main Chick” gästas av den talangfulla nykomlingen Vongtale, en artist att hålla ögonen på i år. Han har tidigare samarbetat med artister som Lamix. Var du inte ”DTF” innan så lär du vara det nu.

 

De vill mer än gärna se mig ligga ner/ De vill se min mamma gråta vid sin sons gravsten

 

På låten “Död” går Gee in med Kanye-mentalitet och deklarerar med raspig röst att han rör sig mellan bipolära toppar och dalar i en värld som samhället övergett. Ännu mer komplicerat blir det när samhället tvingar människor att vända varandra ryggen. Polisen vill se honom skaka galler medan de sippar kaffe, fienderna vill se honom med ansiktet mot marken och vännerna talar bakom hans rygg. En av plattans hårdare, mer renodlade trap-låtar är den ALN-gästade “Stängeren”. En von Haartman-produktion med ett internationellt sound som skulle kvala in på vilken hipp nattklubb som helst. Rågsved-rapparen ALN gjorde debut med låten ”Cocaina” redan 2017 med Mwuana och Karim Alger. 

Foto: Dopest.se

Man brukar säga att ärlighet varar längst, och i Gees fall känns det sant. Det är just den råa ärligheten och de smarta verserna som fångar lyssnaren på kroken. Gee Dixon ger svar på tal och hans verser rör upp känslor samt öppnar för diskussion. Något som däremot inte är uppe för diskussion är huruvida han platsar eller ej på den svenska hiphop-scenen. Där hör han nämligen hemma till 100%.

 

Lyssna Gee Dixons projekt “PARAPLY” nedan!