Gee Dixon, Henok Achido & Mary N’diaye släpper ”Ta mig hem”

En låt som ger styrka och hopp i den antirasistiska kampen

Gee Dixon är tillbaka med första låten från andra delen av debutalbumet JUJU. "Ta mig hem" med Henok Achido och Mary N'diaye är en låt som ligger väldigt i tiden. Spåret ger styrka och hopp i den antirasistiska kampen. Den handlar om svart historia, och Gee Dixon vill ge människor kraft och mod att hålla huvudet högt och våga stoltsera med sin härkomst. "Dom vill att vi ska acceptera, förlåter ingenting förrän rättvisa skipas där dom invaderar / Så dom vill ignorera, höjer näven högt, från mitt bröst jag är en röst här för mina egna" sjunger Gee Dixon.

Låten skapades redan förra vintern men känns mer aktuell nu än någonsin, även om kampen mot strukturell rasism är daglig och ständigt närvarande. När "Ta mig hem" ges ut pågår samtidigt demonstrationer i flera delar av världen mot rasism, och polisen samt rättssystemets strukturella förtryck av den svarta befolkningen. Mordet på George Floyd i Minneapolis, USA satte bollen i rullning. Efter det har flera liknande fall uppmärksammats både i Amerika och resten av världen.

"När man gör saker som man har lagt ner hela sin själv i så kan man ibland fråga sig själv varför? vad är syftet? Jag ser mis omkring idag och kan inte undgå allt kaos som pågår i världen. Jag känner samtidigt för första gången ett hopp om att vi som svarta människor äntligen kan ändra omvärldens avhumaniserande syn på oss. 

Vi står nämligen enade på ett sätt jag aldrig hade kunnat föreställa mig för ett par år sedan. Vi ser hur statyer rivs ner, statyer som symboliserar koloniala förtryckare som förslavade och mördade mina förfäder. Jag ser hur stora delar av världen delar vår ilska och frustration på ett genuint sätt. Jag ser hur en rasistisk pajas som Alexander Bard som hittills fått härja fritt, nu äntligen får ta konsekvenserna av sin översittarmentalitet. Jag ler stort, men vi är inte i målet än, det krävs struktur förändringar i systemet! 

I en modern tid där vi strider mot rasismen som aldrig förr kan den här låten som vi skapade i vintras inte betyda mer för mig. Att hålla huvudet högt och stoltsera med vår härkomst i denna kaotiska tid. Det här handlar om min historia, långt innan jag satte min fot på den här planeten. På torsdag får ni Ta mig hem" skrev Gee Dixon i ett viktigt meddelande på Instagram.

"Ta mig hem" ges ut via Redline Recordings och är producerad av Salla och Masse Salazar. Lyssna på spåret nedan.