Giggs avslutar sin Europe Flexin Tour i Stockholm - se alla bilder

En stjärnspäckad kväll på Debaser Strand när Giggs tog med sig Naod, Gee Dixon, Suspect och Ghetts för att avsluta sin Europe Flexin Tour.

”Excuse me. How do we get to Debaser Strand?”

Det är torsdag, klockan är strax efter sex och solen är på väg ner. Utanför tunnelbana vid Hornstull står ett gäng killar iklädda tracksuits och Air Max 95’s. De är britter, vilket tydligt hörs på dialekten, och har rest från London för att se Giggs spelning här i Stockholm.

”Hope to see you there”, säger de, tackar för vägbeskrivningen och vandrar ner mot vattnet till spellokalen.

Gänget utanför tunnelbana är inte de enda som rest långa vägar för att se Giggs. När spelningen drar i gång är det knökfullt. Luften är kvav och fuktig. Efter bara några minuter rinner svetten i pannan. Människor har åkt från hela Sverige, Norden och till och med London (Storbritanniens grimemekka) för att se kvällens gig. Det är inte så konstigt när lineupen ser ut som den gör. Förbanden är många. De högaktuella rapparna Naod och Gee Dixon lockar många svenska hiphop-fans. Naod, som haft ett bra musikår, med totalt fyra singelsläpp, värmer upp publiken med passande låtar som ”London Thing” och ”Top Guys” samt den senaste singeln ”Mina Bandz”. Gee Dixon går sedan på scen med en osläppt låt och bjuder på hits som ”Alltid 100” och ”Shouf” samt de nyare låtarna ”Madrina” och ”Stone Island”. Grimescenen representeras av inga mindre än Suspect och Ghetts. Det är minst sagt ett stjärnspäckat program vilket inte kan beskrivas som något annat än en dröm för alla grimeentusiaster.

Moshpits och allsång

För den som inte är bekant med musikgenren grime sedan tidigare är det en gren inom hiphop-spektrat. Det brukar beskrivas som en mix av UKG (garage), ragga/dancehall och hiphop. Beatet är ofta snabbt, elektroniskt och dansvänligt. Eftersom genren härstammar från Storbritannien, främst London, brukar den även kopplas till brittisk dialekt och slang. Den 34-åriga Giggs är ett välkänt namn inom grimescenen. Artisten har varit aktiv länge och släppt musik lokalt, men med sitt debutalbum Walk In Da Park som släpptes 2008, gjorde han sig känd även på ett internationellt plan. Sedan dess har han varit featured på Drakes album More Life och senast släppte han sitt mixtape Wamp 2 Dem.

När Giggs väl kliver på scenen är publikens energi hög och stämningen förväntansfull. Grimelegendaren värmer upp med låtar som ”Sexy”, ”Peligro” och ”Active”. När ”Linguo”, från hans senaste album Wamp 2 Dem, spelas kan publiken inte stå still och runt om i lokalen kastar sig människor rakt in i stora moshpits. ”Linguo” följs av andra hitlåtar som ”KMT”, från More Life, samt ”Talking the Hardest” och ”Lock Doh”. Dessutom spelas äldre låtar som ”Look What the Cat Dragged In” vilken släpptes på albumet Let Em Ave It från 2010. När Giggs avslutar showen med ”Whippin Excursion” stämmer publiken in i allsång. Det är inte för inte som Giggs utnämnts till ”Best Artist” på Rated Awards. Artisten levererar smarta, hårda verser som får publiken på fall. Detta i kombination med Debaser Strands trånga (men intima) spellokal, som skapar en stark känsla av närhet till artisterna, gör att stämningen är på topp i princip hela kvällen. Det blir helt enkelt ett perfekt avslut på Giggs Europe Flexin Tour.