Skådisarna i 'Gladiator II' - härifrån känner du igen dem

Se vår guide över de nykomlingar, stjärnskott och veteraner som tar sig an utmaningen att tolka Ridley Scott's storartade vision av Roms gladiatorspel!

I veckan har både affischer och trailer släppts inför Ridley Scott’s efterlängtade återkomst till Romarrikets slagfält. Men vilka är då skådespelarna som ska fylla sandalerna som Russell Crowe och Joaquin Phoenix lämnat efter sig? Här är sex namn att hålla koll på inför Gladiator II!

Paul Mescal som Lucius Verus

Fokus i uppföljaren ligger på Lucius, spelad av Paul Mescal. Efter att ha bevittnat hjälten Maximus (Russell Crowe) död, som orsakats av hans morbror, tvingas Lucius (Paul Mescal) att gå in i Colosseum efter att hans hem erövrats av de tyranniska kejsarna som nu styr Rom med järnhand.

Det irländska stjärnskottet har stått på scen sedan barnsben, och spelade titelrollen i musikalen Fantomen på operan vid 16 års ålder. Genomslaget för en större publik kom i och med serieversionen av Sally Rooneys bok Normal People. Skådespelaren fick hjärtan att smälta världen över som den inåtvända rugbykillen Connell.

Sedan dess har han fortsatt etablera sig som en riktig indie darling med biroller i filmer som The Lost Daughter och All of Us Strangers. Som huvudrollsinnehavare i far-och dotterdramat Aftersun bevisade 28-åringen sig som en av sin generations största talanger. Insatsen som den unge fadern Calum, som försöker dölja sitt inre mörker för dottern på semester, gav Mescal sin första Oscarsnominering. Gladiator II är den välförtjänta pushen han behöver för att gå från kritikerälskling till en av Hollywoods största namn. 

 

 Pedro Pascal som Marcus Acacius

En film är bara så bra som sin skurk, och Gladiator II verkar ha hittat en värdig motståndare till Mescal’s Lucius i generalen Marcus Acacius, spelad av Pedro Pascal. Acacius leder de romerska styrkorna för att erövra Nordafrika och symboliserar allt Lucius kommit att hata med imperiet. 

Pedro Pascal jobbade upp sig genom TV-seriedjungeln med korta framträdanden i serier som Law & Order och Homeland fram till genomslaget i Game of Thrones. Pascal i rollen som Oberyn Martell ansågs vara en av höjdpunkterna i den redan hyllade fjärde säsongen. Året därpå dök han upp i Netflix’s Narcos som narkotikapolisen Javier Peña, på jakt efter Pablo Escobar. 

Efter inhopp i otaliga serier kom Pascal ironiskt nog att bli en global stjärna i samband med den roll där han 99% av tiden går maskerad. Jag syftar självklart på titelrollen i Star Wars-serien The Mandalorian, där han spelade prisjägaren Din Djarin. Efter att ha rest genom galaxen långt långt borta tillsammans med Grogu (AKA Baby Yoda) har Pascal gjort sin livs roll med ännu en ung resekamrat, i The Last of Us. HBO’s megasuccé, baserad på TV-spelet med samma namn, ser skådespelaren som den hårdhudade anti-hjälten Joel, som motvilligt tvingas skydda 14-åriga Ellie från den pågående zombieapokalypsens faror.

Medan Pascal framförallt uppnått framgång i de ovannämnda TV-serierna har han tagit allt längre steg mot filmvärlden. Bland annat som miljardären (och Nicholas Cage-superfanet) Javi Gutiérrez i The Unbearable Weight of Massive Talent och skurken Maxwell Lord i Wonder Woman 1984. Han kommer även spela Mr Fantastic i Marvels kommande remake av Fantastic 4.

 

Joseph Quinn som Geta

Kejsarna som styr Rom i Gladiator II är de verkliga historiska figurerna Geta och Caracalla, ett brödrapar som tillsammans kontrollerade riket under det tidiga 200-talet. I filmen spelar Joseph Quinn den ena halvan av det sadistiska paret, Geta. 

Quinn gjorde en explosionsartad entré som Eddie Munson i den fjärde säsongen av Netflix 80-talsinspirerade sci-fi Stranger Things. Som ett metalhead med smak för Dungeons & Dragons blir han en cool, äldre mentor för Mike, Dustin och resten av gänget, men möts samtidigt med misstanke av invånarna i den fyrkantiga småstaden. 

Innan genombrottet hade 30-åringen endast spelat mindre roller i projekt som BBC-satsningarna Les Misérables och Mangrove, samt Nazizombie-blodbadet Overlord. Nu har Quinn stigit in i A Quiet Place-universumet tillsammans med Lupita Nyong’o för prequelfilmen A Quiet Place: Day One, som klarar upp mysterier kring apokalypsen vi hört om i de tidigare filmerna.

Efter Gladiator kommer Quinn inom kort återförenas med en kollega från inspelningen. Vid sidan om Pascals Mr Fantastic kommer han nämligen spela The Human Torch i Fantastic 4. Pascal och Quinn har på sätt och vis redan jobbat på samma projekt, Game of Thrones. Tittare med förstoringsglaset framme kan upptäcka att soldaten Koner i avsnittet The Spoils of War i seriens sjunde säsong spelas av en 23-årig Joseph Quinn. 

 

Fred Hechinger som Caracella

Med Joseph Quinn vid sin sida spelar Fred Hechinger den andra halvan av det hänsynslösa kejsarparet, Caracalla. 

Till skillnad från Quinn blev Hechinger uppmärksammad redan som 19 år gammal i Bo Burnham’s kritikerhyllade coming-of-age-historia Eight Grade. Därefter har han spelat en av huvudrollerna i Netflix övernaturliga slashertrilogi Fear Street, droglangaren och skolmaskoten Simon Kalivoda. Sin bästa roll hittills gjorde han i första säsongen av The White Lotus. Hechinger tolkning av Quinn Mossbacher är ett realistiskt men komiskt tolkande av en nervös, skärmberoende tonårskille. Efter den träffsäkra samtidsskildringen blickade han istället tillbaka mot USA’s mörka förflutna i prisade miniserien The Underground Railroad. Där spelade han den yngre versionen av slavjägaren Arnold Ridgeway. 

Senare i år ansluter han sig till Sony’s Spider-Man-baserade filmuniversum som antagonisten The Chameleon i Kraven the Hunter

 

 Denzel Washington som Macrinus

I sin kamp mot Acacius och kejsarna kommer Lucius behöva kraftfulla vänner. En karaktär som kan komma att stödja Lucius kamp, men lika gärna bli en svårslagen fiende, är Macrinus. Han är en åldrad gladiator som sedan dagarna i Colosseum lyckats bygga en förmögenhet på vapenhandel och sponsrandet av yngre gladiatorer. För rollen har Ridley Scott rekryterat en gammal kollega, Denzel Washington, som tidigare spelade Frank Lucas i Scott’s American Gangster.

En bättre man för jobbet hade varit svår att hitta. Denzel Washington är nämligen en av vår tids mest hyllade Hollywoodstjärnor, och blev utnämnd av New York Times till 2000-talets främsta skådespelare. Under en karriär utan dess like har han blivit nominerad till 9 Oscars och kammat hem två. En guldstatyett för birollen som soldaten och ex-slaven Trip i Glory, och en för sin ikoniska roll som den korrupta polisen Alonzo Harris i Training Day.

Medan han stundom kritiseras för att mest ta roller som hårdkokta män med pistoler på äldre dagar (för bevis behöver man bara se förra årets The Equalizer 3) kan han ofta tillföra nyans till annars endimensionella roller.

Och du tvivlar på hans förmåga ber jag dig se hans monumentala framträdande som huvudpersonen i Spike Lee’s tre timmar långa epos Malcolm X. Samarbetet med kultregissören sträcker sig från tidigt 90-tal till idag, med filmerna Mo’ Better Blues (1990), He Got Game (1998), Inside Man (2006), och den kommande nyinspelningen av Akira Kurosawas mästerverk High and Low.

 

Connie Nielsen som Lucilla

Connie Nielsen återvänder till rollen som kejsaren Marcus Aurelius’ andra dotter Lucilla, Lucius mamma. Karaktären spelade en väsentlig roll i den första filmen på grund av hennes komplicerade relation till Russell Crowe’s Maximus. 20 år efter gladiatorns uppror lever hon kvar i Rom, när Lucius beträder arenan. Frågan är om hon kommer att känna igen sin egen son.

Den danska skådespelerskan uppfostrades som mormon i byn Elling, som totalt har ungefär 1000 invånare. Som 18-åring lämnade hon norden bakom sig och flyttade till Paris, där filmkarriären fick sin början. År 1997 fick hon sin första roll i en Hollywoodfilm, då hon spelade Christabella Andreoli i The Devil’s Advocate, med Keanu Reeves och Al Pacino. Sedan dess har hon spelat i en mängd både danska, franska och amerikanska filmer. Några höjdpunkter i karriären är hennes insatser i skruvade filmer som Nymphomaniac, Demonlover och Wes Anderson’s Rushmore.

Sedan 2017 har hon återvänt regelbundet till rollen som Wonder Womans medhjälpare, Amazondrottningen Hippolyta i Zack Snyder’s Dc Comics-filmuniversum.

 

Derek Jacobi som Gracchus

Nielsen är inte ensam med att återvända från den första filmen, då Sir Derek Jacobi återigen kommer att spela Gracchus, en senator som motsätter sig den växande korruptionen hos de styrande i Romarriket. 

Jacobi är en riktig veteran, och anses ofta vara en av de främsta Shakespearetolkarna i världen. Sedan det sena 50-talet har han medverkat i en lång rad uppsättningar av pjäser, däribland Hamlet och Romeo & Julia, både på scen och framför kameran. Jacobi steg in i romarnas värld långt före rollen som Gracchus i Gladiator. Redan år 1976 spelade titelrollen i BBC’s miniserie om det romerska rikets uppgång och fall I, Claudius, en av tidens största TV-produktioner. 

Senare i karriären har han inlett ett framgångsrikt samarbete med den åttafaldigt Oscarsnominerade regissören Kenneth Branagh. Paret har samarbetat på de fem följande filmerna; Henry V (1989), Dead Again (1991), Hamlet (1996), Cinderella (2015) and Murder on the Orient Express (2017).