GULEED ger oss tur med andra studioalbumet LUCKY 20’

Gästas av AJ B, Ozzy och Adam Aden

Idag släpper Malmörapparen GULEED sitt andra studioalbum LUCKY 20. Plattan som består av totalt 15 spår, inkluderar bland annat de tidigare släppta låtarna ”Don Julio (1942)”, “Palm Angels” samt “Har du vatt här”. Vi hör gästspel från AJ B, Ozzy och Adam Aden. 

 

“Hämtar new wave every season”

– GULEED, “Tärningar”

 

Albumet LUCKY 20 anspelar på flera olika lyckobringande symboler som fyrklövern, tärningar och turspel. Det genomsyrar albumets koncept och estetik i allt från texter och låttitlar till cover. Det inledande spåret har fått just namnet “Tärningar”, och det är ingen slump. Tärningar är ofta en symbol som kopplas till spel baserade på tur. Vi hör GULEED jämföra ett liv som går alldeles för snabbt – vid ett slumpmässigt tärningskast som kan komma att avgöra hela din framtid. Albumet blir trots det ett kvitto på att han lyckats förvandla smärta till guld, och L’s till M’s – likt han nämner på plattans första track. 

GULEED har alltid varit känd för att ha ett sound som sträcker sig utanför klassisk svensk hiphop. Utmärkande för rapparen är ett internationellt sound och en ljudbild som hämtar inspiration från hans somaliska arv, Jamaica, Europa och USA. På den nya plattan hörs bland annat inslag från Italien och amerikansk trap. Den som lyssnar noga på GULEEDs musik märker snabbt att varje låt består av flera lager. Smarta låttexter gör att lyssnaren upptäcker nya detaljer, referenser och symboler vid varje spelning. Inspiration från den amerikanska scenen, framförallt modern trap, hörs starkt på råa spår som “Pick n Choose” och “Mission”. På ”Life Of Sin” ft. AJ B används samma sample som på Flatbush Zombies hitlåt ”Palm Trees”, vilket är hämtat från en YouTube-video med Jeni Suk. 

 

“Kastar mina kort, 21 de casino”

– GULEED – “Gran torino” 

 

Inslag från just Italien hörs bland annat på spår som den romantiska “Donna italiana”, som handlar om den som alltid finns vid hans sida, trots att de gått igenom mycket. En riktig ride-or-die relation. Samma influenser hörs även på “Forza Ragazzi”, samt på “Gran Torino” där lyckotemat även återvänder när han i refrängen nämner kortspelet Black Jack och vinstsumman 21 som spelaren vill uppnå med korten på handen. Låten “Omerta” har fått sitt namn från det sicilianska begreppet och kulturkoden som kan översättas till “tystnad”. Uttrycket används ofta inom den sicilianska maffian Cosa Nostra och innebär att medlemmarna aldrig ska dela information med utomstående, polis eller myndigheter. På låten hör vi GULEED rappa just: “Inga kommentarer de omertà”

Även om hela projektet känns väl genomarbetat är några av plattans solklara bangers utan tvekan de tidigare släppta spåren “Palm angels” ft. Ozzy och “Har du vatt här” som lär gå på repeat en lång tid framöver. LUCKY 20 avrundas med singeln “Vinster & Förluster” som knyter ihop projektets tydligt röda tråd. Med det nya albumet fortsätter GULLED bevisa sin plats i fronten på den svenska musikscenen. Med en unik stil och sound fortsätter han utmana normerna för hur svensk hiphop ska låta. 

Lyssna på LUCKY 20 med Guleed nedan!