Här är de bästa albumen 2017

Spana in vilka av årets alla album vi på Dopest tycker var bäst, se även vilka album som var en besvikelse

Musikåret 2017 har varit en ren dröm för lyssnare världen över, här nedanför listar Dopest vilka album vi tycker varit bäst 2017 (ingen inbördes ranking). Vi listar även bubblare och största besvikelserna 2017 längst ner. Enjoy!

Rick Ross - Rather You Than Me

Label: Maybach Music Group

Releasedatum: 17:e Mars

Maybach Music bossen Rick Ross visade återigen att han verkligen är en av de bästa lyrikerna i branschen just nu. Det i kombination med hans otroliga förmåga att välja produktioner gör att hans plats på denna lista är självklar. Ross har sedan debutalbumet “Port Of Miami” levererat en otrolig katalog full av klassiska album, hitssinglar och videos samtidigt som hans Maybach Music etikett fortsätter att släppa vattentäta album från artister som tex Meek Mill. Senaste albumet 'Rather You Than Me' är inget undantag, utan bekräftar bara regeln när det kommer till Rick Ross.

 

Kendrick Lamar - DAMN

Label: Top Dawg Entertainment

Releasedatum: 14:e April

Kung Fu Kennys tredje fullängdsalbum DAMN är utan tvekan en av de bästa och mest inflytelserika releaserna detta år. Precis som föregångarna “good kid, M.A.A.D. city” och “To Pimp A Butterfly”  visar Kendrick att hans förmåga att sätta ihop ett album för både inbitna hip-hop fans samtidigt som han når den bredare kommersiella publiken. Allt detta utan att kompromissa med innehållet samt dess kvalitet.

 

Jay Z - 4:44

Label: ROC Nation LLC

Releasedatum: 30:e Juni

En av musikbranschens absolut största artister och entrepenörer gjorde under året en efterlängtad återkomst. I en tid då många artister saknar innehåll och djup i sina låtar, visade farbror Jay att han inte bara är en av de allra bästa rapparna, men även att han inte är den som följer strömmen. Jay har med “4:44” levererat ett album fullt av temalåtar, personliga texter och högkvalitativa  tillhörande videos till samtliga spår. För folk som säger att Rap är en “ung mans sport“ är Hov ett levande bevis på att musik inte har något med ålder att göra.

(Streama 4:44 via Tidal)

Joey Bada$$ - ‘All-Amerikkkan Bada$$'

Label: Cinematic Music Group

Releasedatum: 7:e April

Pro Era ledaren Joey Bada$$ släppte en av årets absolut starkaste album iår. Den unge New York rapparen fick sitt stora genombrott i världen via albumet “B4.DA.$$” från 2015, och när rykten om en kommande uppföljare vid namn 'All-Amerikkkan Bada$$' började cirkulera var förhoppningarna och pressen att leverera extremt stor. Detta hindrade dock inte Joey Bada$$ från att skapa en av årets bästa och mest betydelsefulla album. På  'All-Amerikkkan Bada$$' belyser rapparen de problem och svårigheter som hans hemland USA tampas med i dagsläget, och med låtar som “Y U Don’t Love Me? (Miss AmeriKKKa)” , “For My People” & “Land Of The Free” är det svårt att inte beröras och ryckas med i den frustration som visas upp på detta album.

 

SZA - ‘Ctrl'

Label: Top Dawg Entertainment

Releasedatum: 9:e Juni

Att TDE drottningen Solána Imani Rowe även känd som SZA besitter talang som få i denna bransch har länge varit ett faktum. Men efter en serie EPs som misslyckats med att slå igenom inför den bredare massan, var det äntligen dags för världen att få det kvittot vi alla väntat på. När SZA tillslut släppte debutalbumet “Ctrl” var äntligen alla bitar på plats, från texter och produktion till leverans och genomslagskraft. “Ctrl” är ett album som kommer leva länge och vi ser redan framemot kommande släpp från SZA.

 

Lil Pump - Lil Pump

Label: Warner Bros. Records

Releasedatum: 6:e Oktober

2017 är året då den blott 17 årige soundcloud sensationen Gazzy Garcia mer känd som Lil Pump tog hela världen med storm. Nu sitter Lil Pump stadigt med dryga 22 miljoner Spotify lyssnare i månaden, och med hits som "Gucci Gang" som streamats över 235 miljoner gånger är det svårt att förneka Florida rapparens framfart. Debutalbumet "Lil Pump" har sedan releasen i oktober spelats  flitigt på alla plattformar och framtiden ser ljus ut för den unge rapparen.

 

Khalid - American Teen

Label: Right Hand Music Group, LLC/RCA Records

Releasedatum: 3:e Mars

19 årige RnB sångaren Khalid Donnel Robinson är född i Fort Stewart (Georgia). Men som sonen till en mamma i militären har han redan bott på en hel del platser från New York till Heidelberg i Tyskland . Debutsingeln “Location” som släpptes i Juli 2016 tog sig hela vägen till en 16:e plats på Billboards Hot 100 lista, och när albumdebuten “American Teen” släpptes i Mars 2017 visade den unga låtskrivaren att hans penna är en av de allra bästa hos denna nya generation. “American Teen” har redan sålt platina och vi ser fram emot nästa släpp från denna otroliga artist och låtskrivare.

 

Meek Mill - ‘Wins & Losses'

Label: Maybach Music Group/Atlantic Records

Releasedatum: 21:a Juli

När Meek Mill började smyg-lanseringen av “Wins and Losses” blev det genast uppenbart att han på detta album skulle adressera motgångarna han upplevt sen släppet av föregångaren “DC4”. Allt från dissarna från Drake, separationen från dåvarande flickvännen Nicki Minaj, förlusten av Lil Snupe, samt hans svårigheter att förbli en fri man i dagens samhälle. “Wins And Losses” är ett kvitto på Meeks storhet som rappare och låtskrivare, samtidigt som han visar en kraftig mognad som man.

 

Kodak Black - ‘Painting Pictures'

Label: Atlantic Records

Releasedatum: 31:a Mars

Ännu en ung rappare från Florida som tagit världen med storm. Dieuson Octave även känd som Kodak Black har haft ett stormigt men samtidigt framgångsrikt år. Kodak har genom hela sin karriär tampats med anklagelser, fängelsedomar och svårigheter att följa lagen, men har genom sin otroliga talang ändå lyckats nå stora musikaliska framgångar. På debutalbumet “Painting Pictures” som släpptes i slutet av mars visar Kodak stor låtskrivartalang och med en näst intill kultliknande fanbas finns inga gränser för hur långt denna unge man kan ta sig. Om han kan hålla sig undan problem med lagen dvs.

 

Drake - 'More Life'

Label: Republic Records

Releasedatum: 18:e Mars

Inför Drakes femte fullängdare betitlad “More Life” var det många som undrade hur Toronto rapparen skulle ta sig högre upp än han redan var. Man gömde sig bakom uttalanden som “detta är inget officiellt album”, och ord som “Playlist” och “Projekt” kastades runt i media som att rapparen själv var rädd för att misslyckas med att nå framgångarna hans tidigare verk lyckats med. Så här efterhand känns hela den kampanjen onödig då “More Life” utan tvekan kan klassas som en av årets album. Med låtar som “Passionfruit”, “Fake Love”, “Portland”, “Gyalchester“ & “Blem” finns det ingen anledning att ifrågasätta framgången kring “More Life”.

 

Lil Uzi Vert - 'Luv Is Rage 2'

Label: Atlantic Records

Releasedatum: 25:e Augusti

Av alla nya rappare som slagit igenom de senaste åren är Lil Uzi Vert den vars stjärna lyser starkast. Efter att ha levererat en av de senaste årens absolut starkaste singlar i form av “XO Tour Llif3”, följde han upp med en lika karismatisk och nyskapande fullängds-release som utan tvekan går ner som en av årets bästa album. På ’Luv Is Rage 2' visar philly rapparen att nya skolans ledare utan tvekan heter Lil Uzi Vert.

 

Migos - 'Culture'

Label: Quality Control Music

Releasedatum: 27:e Januari

Få album från 2017 är lika packat med hits som Migos “Culture” album. Med låtar som “Bad and Boujee”, “Slippery”, “T-Shirt”, “Get Right Witcha” & “Kelly Price” befäster de unga Atlanta rapparna sin plats på denna lista. I dagsläget är det svårt att se exakt hur långt denna trio kommer ta sig då man redan slagit alla förväntningar med hästlängder. Men en sak är säker, “Culture” är en av årets bästa album.

 

Tyler, the Creator - 'Flower Boy'

Label: Columbia Records

Releasedatum: 21:a Juli

Att Tyler, The Creators fjärde fullängdare “Flower Boy” hör hemma på denna lista är det inget tvivel om. På detta album levererar den fd. Odd Future bossen ett vattentätt album där vi hör han brottas med hjärnspöken, barndomsminnen, musikaliska osäkerheter, rädslan att förlora sina pengar, samt hans rädsla för döden. “Flower Boy” är precis som sina föregångare ett album som bara växer och växer för varje lyssning.

 

BUBBLARE: 

XXXtentacion - '17'

Gucci Mane and Metro Boomin - 'Droptopwop'

Future - 'HNDRXX'

Vince Staples - ‘The Big Fish Theory’

Rapsody - 'Laila’s Wisdom'

Nav - 'NAV'

ASAP Twelvyy - '12'

Aminé  - 'Good for You'

21 Savage - 'Issa Album'

Cyhi The Prynce - 'No Dope On Sundays'

Freddie Gibbs - 'You Only Live 2wice'

Sampha - 'Process'

Jaden Smith -  'SYRE'

Playboy Carti – 'Playboy Carti'

Största album besvikelserna 2017:

Lil Yachty - 'Teenage Emotions'

Young Thug - 'Beautiful Thugger Girls'

Fat Joe & Remy Ma – 'Plata O Plomo'

Young M.A – 'Herstory'

Tyga – 'Bitch I’m The Shit 2'

Macklemore – 'Gemini'

Eminem – 'Revival'

Big Sean & Metro Boomin – 'Double Or Nothing'