Haval släpper det ärliga debutalbumet 'INLOGGAD'

Lär känna Haval på djupet genom hans låttexter

Med hjälp av den enorma framgången med debutsingeln ”KLASS ETT” från förra året har Haval fått många blickar på sig på den svenska scenen. Haval är en artist från Skarpnäck i Stockholm som tillsammans med producenten Manny Flaco, valt att satsa på ett nytt liv inom musiken. Efter debuten följde han upp med fler uppskattade singlar, såsom ”Ya Habiba”, ”Guerra” och ”Kandahar” – alla med en uttänkt röd tråd.

Haval vill göra det klart för sig att hans musik är på riktigt, och att texterna han berättar är hans egna – något som blir huvudfokuset på debutalbumet INLOGGAD. Albumet är en samling utav spår som format honom som artist, och är inte bara en introduktion, menar Haval, utan även en uppvisning av vad som komma skall. INLOGGAD består utav 7 spår, alla producerade av kompanjonen Manny Flaco.

På albumet hörs Haval dras mellan två livsöden – musiken eller det kriminella. I låttexterna är han både självutlämnande och ärlig, och berättar hur han inte glorifierar sin livsstil, utan snarare upplyser om den. ”Jag vill inte gå tillbaks till brott” och ”Jag vill bara gitt härifrån, och nu musik är mitt hopp” är textrader från tidigare släppta singeln ”Guerra”. På ett utav skivans viktigaste spår, ”TOKAREV”, öppnar Haval upp sig om förlusten av en vän. ”Jag har sett knivhuggning, jag har sett blod. Jag har sett skottlossning, jag har sett mord.” rappar han över en känslosam elgitarr.

En utstickande mening från skivan blir på det sjätte spåret ”CASABLANCA”, där Haval säger ”Min religion säger fuck musik, men bror jag vill leva ett annat liv. Äntligen hittat alternativ. Hörde beatet och sa till min penna: skriv”. Lyssnar man noga hörs även en genomgående frågeställning genom albumet, där Haval ifrågasätter om artisteriet är det rätta för honom. Musiken tycks vara en utväg från ett annat liv, men lyssnar man på Havals texter, känns hans öde plötsligt solklart. Tillsammans med Manny Flacos mörka men samtidigt exotiska produktioner, matchat med Havals självrannsakande låtskrivande, får vi höra något fräscht på den svenska musikscenen. INLOGGAD är bara kapitel ett – för när Haval berättar något, då lyssnar man.

Lyssna på hela skivan INLOGGAD av stjärnskottet Haval nedan och se vad du tycker.