Den lilla orten Söderköping utanför Norrköping är kanske inte känd för sin hiphop, men på senare år har Henric Edström jobbat frenetiskt på egen hand för att sätta den på kartan. På bara tre år har den 25-årige rapparen nu släppt två EP:s, 30 singlar, två album samt tagit sig in på de svenska topplistorna och genomfört sin första Sverigeturné.

Det stora genombrottet "Bonaqua" tog över TikTok under 2021 och sitter idag på över 12 miljoner streams på Spotify, men Henric har grindat sedan 2019 med egensläppta och ofta egenproducerade blandningar av känslosam pop-rap och obrydda klubbangers. Hans senaste album Kungen Över E22 är en blandning av gammalt och nytt, med en nickning till dit motorvägen E22 leder och där allt började: Källaren hemma i Söderköping.

"Jag har utvecklats väldigt mycket i arbetet med albumet. Det är ganska blandat med olika sound, och jag har verkligen pushat mig med olika typer av texter och musik generellt och vågat testa nya vägar", säger Henric om albumet.

"Det finns låtar som “Hornbach” där jag egentligen flexar hela tracket och sedan finns det låtar som “Henric Edström” och “Värdelös i ett VIP pass” där jag pratar om hur min framgång lett mig till en del ensamma stunder - att även om jag pratar om hur bra jag är/hur bra jag har det så finns det en baksida på allting", fortsätter han.

På den energiska "Peer Gynt" säger Henric att han tror han "blivit hip-pop nu, du kan kalla mig för 50 Kent", en rad som sätter prick på de två sidor albumet grundar sig i. Utöver melodier och rimstrukturen testar även Henric vingarna med autotune, instrumentala breaks och interludes mellan låtarna, vilket breddar det vinnande koncept av fest-anthems han hittade med "Bonaqua", "Hot Girls (dricker hotshots)" & "Bad Chick".

Blandningen mellan smittsamma refränger, brag-rap och introspektiv depp snurrar snabbt, ibland från en låt till en annan. Till skillnad från debutalbumet Från Källare Till Hörlurar som var mer av ett samlingsalbum känns dock Kungen Över E22 som ett väl uttänkt projekt, i syftet att paketera in och presentera de olika sounds Henric behärskar. Ett mission statement han beskriver bäst själv på introt till sitt självbetitlade spår.

"Alla år i studion börjar faktiskt få ett svar
Jag är här idag men nån dag kommer jag dra
Men jag lovar jag är långt ifrån klar"

Lyssna på Kungen Över E22 på Spotify!