Idag minns vi Pop Smoke – karriären och höjdpunkter

Från underground-rappare till en av världens mest eftertraktade på bara några månader.

Det var idag ett år sedan rapparen Pop Smoke's tragiska bortgång. Född Bashar Jackson 1999 i Brooklyn, New York, hade han på bara ett drygt år lyckats etablera ett sound för sig själv genom att främst överbrygga klyftan mellan US och UK's rap-vågor. Här är höjdpunkter från hans otroliga karriär.

Början

Med musikaliska föräldrar föddes Bashar i Canarsie, Brooklyn. Efter ett flertal avstängningar från skolan valde han att fokusera på basket, där han spelade som Shooting- och Point Guard. Med ökande framgångar inom sporten lyckades han få ett stipendium till Rocktop Academy, en förberedelseskola för lovande basketatleter. Läkare fann dock ett hjärt-blåsljud, som tvingade honom att sluta med sporten helt. Det var dags att finna nya ambitioner, och den hungriga Pop hade ingen aning vad som var att komma.

MPR

MPR, kort för Money Power Respect, var Pop Smoke's allra första låt. Med några vänner bestämde han sig för att följa med den bekanta New York-rapparen Jay Guapo till studion för att hänga. Efter några timmars arbete somnade dock Guapo. Då valde Pop att ta tillfället i akt och använda sig av den redan betalda studiotiden. Han sökte upp beats på Youtube och fann ett från UK-producenten 808Melo, som hade det han ansåg var perfekt. Kort därefter föddes MPR, som inlett ett helt nytt sound för New York: Drill. Redan dagen efter dess släpp pushades spåret av hela hans kvarter, och Jackson insåg den potential som fanns. Han visste att hype inte är för evigt, och valde att släppa ytterligare två låtar, "Flexin'" och "Meet The Woo", båda producerade av 808Melo. Singlarna fortsatte buzzen, och hans största steg hittills var att komma.

Från underground till signad

Pops musik började eka i New York, vilket fångade skivbolagschefen Steve Victor's uppmärksamhet. Han hade nyligen startat sitt eget label, Victor Victor Worldwide, och valde att nå ut till Smoke som snabbt träffade den ambitiösa chefen. Under deras första möte diskuterades Victors gameplan för den unga artisten. Efter att ha demonstrerat sin talang för sång, var planen att släppa två mixtapes med samma hårda drill sound, för att därefter utöka den kreativa riktningen till det mer kommersiella och melodiska. Efter att ha signat, var det dags att marknadsföra det kommande mixtapet, och det gjordes med en singel som kom att förändra Pops liv för evigt.

Welcome To The Party

I april 2019 släpptes spåret "Welcome To The Party", med dess medföljande musikvideo en dryg månad därefter. Låten är för många fans det första man hört från Pop Smoke, och introducerade hela planeten till hans värld av mörk och atmosfärisk drill. Dess explosion placerade rapparen på kartan, och hela sommaren var sedan fylld av co-signs från stora namn och hip-hop fans över hela världen. Den 26e juli 2019 släpptes tapet Meet The Woo, vars spår "Dior" kom att landa på 22a plats på Billboard-listan. I det fann man allt från extrema bangers som "Hawk Em", men även bevis på den melodiska talangen i spår som "PTSD". Han var nu bland de hetaste artisterna i gamet.

Superstjärnan

Pop Smoke gick från underground-rappare till en av världens mest eftertraktade på bara några månader. Han bjöds in av Travis Scott för att uppträda under hans Astroworld Tour, och lyckades även sälja ut konserter i Storbritannien, vars Drill-fans visade kärlek till honom som ingen tidigare. Hans nästa stora hit släpptes sent 2019, när hans feature på Travis Scott's Jackboys tape blev skivans största låt. Kort därefter flög han till Paris för att träffa Virgil Abloh under hans Louis Vuitton FW20-visning. Han syntes överallt, spelades överallt, och var eftersökt överallt: han hade blivit en superstjärna på bara några månader.

Meet The Woo 2

Pop Smoke's explosiva resa fortsatte när han släppte det stjärnspäckade Meet The Woo 2, ett testament till hans otroliga inflytande. I tapet finner vi klassiska spår som "Shake The Room" och "Mannequin", där Pops mörka flows blandades vackert med sina snarare melodiska medarbetare. Hans succé hade även fångat en av hans inspirationer, 50 Cent's, uppmärksamhet, som genast bokade möten med rapparen för att planera framtida steg inom musik, film och TV.

Idag känns Pop Smoke's inflytande mer än någonsin. Med sina postum-album fortfarande i toppen av listorna, kan man inte annat än att beundra den unga rapparens resa och talang. Pop's låtar och närvaro kommer att vara med oss decennier framöver, och fortsätta inspirera Hip-hop landskapet som vi vet det.

Long Live The Woo