Foto: För-orten

Hela Sverige kan vara med i idétävlingen För-orten

För fjärde gången är tävlingen som lyfter entrepenörer tillbaka och nu låter de alla förorter söka, oavsett vart i landet

Tävlingen För-orten startade 2018 genom ett initiativ av BLING, BK Bussenhus och Atletico Rinkeby som en reaktion mot det ökande utanförskapet i Sveriges förorter. Upplägget beskrivs som en idétävling och ska lyfta entreprenörer från förorten och bidra med startkapital för att kickstarta deras verksamheter.

"Utanförskapet kostar Sverige 270 miljarder kronor varje år. Det är pengar vi hade kunnat lägga på våra skolor, förbättrad vård eller på våra äldre. Idéerna och viljan finns bland befolkningen. Det som saknas är stödet, någon som öppnar dörrar och presenterar möjligheter", säger Deqa Abukar, medgrundare av BLING.

"För-orten är mer än en tävling; det är ett kraftfullt verktyg för att frigöra denna otroliga energi och skapa en positiv förändring i hela samhället. Genom För-orten skapar vi en kraftfull, samhällsförändrande rörelse", fortsätter han.

Ansökningsprocessen är öppen nu och den går genom För-ortens hemsida. För-orten accepterar alla idéer oavsett om det om det är en renodlad affärsidé, innovation eller lösningen på ett samhällsproblem. Du som söker kan vara en privatperson, ett företag eller en förening, du/ni behöver dock över 16 år för att delta samt ha någon sorts förankring till någon av Sveriges förorter. Du kan söka fram tills den 3:e september.

Finalen av För-orten 2023 äger rum den 11 december 2023 i SPACE arena i Stockholm. Mer info om tid kommer senare. Under finalkvällen pitchar finalisterna sina idéer live för en jury bestående av etablerade entreprenörer och samhällsaktörer, Totalt ska vi prisa tre vinnare som alla får 100 000kr i startkapital och en plats i BLINGs inkubator.