Det började med tre barndomsvänner från Kulturama som alla hade något gemensamt: Passionen för musik. Efter att två av tjejerna, Linda och Rebecca, började DJ:a år 2012 tog de sedan in vännian Natasa. Därefter anslöt sig sedan Noshin. Dopest är nyfikna på vad som är målet med kollektivet.

"Att tjejer ska ta för sig på klubbarna i Stockholm. Tjejer ska ta för sig, tjejer ska vara de som shinear på klubben. Det är VI som har klubben. Killarna är inbjudna, absolut … Men det är oss fokuset ska vara på"

Detta var den grundtanke som bidrog till uppstarten av Ladieslovehiphop år 2014. Kollektivet består idag av de tre tjejerna Linda Nápoles, Natasa Marijana och Rebecca Tegegne.

"Vi hade en diskussion om att tjejer i Stockholm inte fick skina på klubben. När vi snackade om att göra vår första kväll så pratade vi om att vi ville ha en drinkbjudning för tjejer. Vi vill att tjejer ska stå bakom oss när vi DJ:ar. Vi vill att tjejer ska ta för sig. Och det var lite där vi grundades."

Från DJ-kollektiv till klädkollektion

Ladieslovehiphop lanserade nyligen en klädkollektion - "Selected by Ladieslovehiphop" i samarbete med vintagebutiken Siv & Åke.

Ladieslovehiphop Stockholm Dopest interview natasa linda rebecca

 

Hur kom ni i kontakt med Siv & Åke?

"Vår vän jobbar där. Vi har länge pratat om att vi vill jobba med kläder och kollade runt på vad vi hade för alternativ och möjligheter.

När jag (Natasa) var inne i butiken en dag, kände jag att det fanns potential att göra något ihop. Jag pratade med butiksägaren och presenterade Ladieslovehiphop (LLHH). När jag förklarade allt tittade hon på mig. Jag trodde hon tyckte att jag var konstig eller dum i huvudet. Men kort därefter hörde jag att genom min vän att hela vår grej verkade asfett och efter det träffade vi alla henne."

Samarbetet var LLHH:s första klädsamarbetet. De förklara att de länge velat göra något kopplat till mode. Samarbetet med butiken Siv & Åke gick väldigt smidigt. Det tog endast tre månader från de första mötet, till att kollektionen släpptes.

Ni nämner att processen var smidig och att Siv & Åke lätta att jobba med. Men stötte ni på några hinder under processen?

"Det var nog när vi spenderade tre timmar på att bestämma hur klädetiketten skulle se ut. Natasa ville att det skulle vara något extra. Detta ledde till att vi spånade fram olike idéer."

Som vad?

"Något 'extra'. Typ en alien."

En Alien?

"Ja, något utöver det vanliga. Men det slutade med den första grundidén vi hade ..."

Ladieslovehiphop Stockholm Dopest interview natasa linda rebecca

Sedan LLHH grundades har det varit full fart. Redan i början styrde de upp olika klubbkvällar och evenemang. De är fyra tjejer med olika roller. Allting rullade på. Senare bestämde de sig för att ta en paus. Det var efter den pausen som gruppen började DJ:a. Utifrån började de nu beskrivas som ett "DJ-kollektiv", istället för att enbart vara ett kreativt kollektiv. Trots en del hinder på vägen då en av medlemmarna behövde satsa på studier och inte längre kunde ge 100%, har de fortsatt. Inget kunde stoppa LLHH från att försätta etablera ett namn, trots att de numera är tre istället för fyra medlemmar.

"Tidigare har vi gjort det 20-30% och lyckats etablera oss, när vi insåg det frågade vi oss själva vad vi ska göra med detta. I somras bestämde vi oss för att göra detta på heltid och försöka satsa på det. Vi har alltid vetat att vi kan och vi vet om vi gör det så kommer det bli bra, sedan dess har vi kört på."

Vad är målet nu när ni satsar 100%?

"Nu handlar det inte längre om att bli inbokade 3 dagar i veckan på ett ställe, utan om så mycket mer. Vi vill verkligen utveckla hela varumärket och allt vi gör. Det är nu vi förstått att vi är så intresserade av så många grejer runtomkring musiken, och det har inte legat i fokus innan. Så det känns kul att även göra annat."

Vi kommer ta ett steg tillbaka från att arrangera klubbkvällar 2018 och satsa mer på konceptuella projekt."

Ni vill inte bli stämplade som ett DJ-kollektiv?

"Nej, inte ett DJ-kollektiv. Redan nu visar vi att vi är påväg mot att göra någonting annat än att DJ:a. Vi är inte enbart ett DJ-kollektiv. Vi håller på med minst 10 andra grejer vid sidan som inte innefattar att DJ:a, och klädkollektionen är bara en grej. Vi är ett kreativt kollektiv som började med att DJ:a."

Varför tror ni att intresset för LLHH har ökat?

"Vi har alltid visat att vi är väldigt orädda och det är något folk ser upp till och tycker är nice. Alla har inte den mentalitet men vi äger oss själva och gör det vi vill göra. Folk kan bli chockade över vår inställning, tar vi ett möte med folk så har vi redan idéer på vad vi vill göra vilket kan förvåna. Vi har tagit risker och provat olika grejer, ibland har det gått bra och ibland inte men vi har alltid varit starka i oss själva och som team och vågat ta nya risker även när det inte gått bra. Sen handlar det också om att vi alltid spelat bra musik och varit vassa på att hitta ny musik."

Vad är planerna i framtiden? Är det ni 3 som kommer hålla i det hela eller tar ni in fler?

"Vi är öppna för allt, det är bara kul om folk vill vara med och bidra. Men man vill inte heller jaga den personen. Vi har jobbat med många personer som är helt fantastiska, men de måste komma från dem själva att de vara en del av detta."

Slutligen, vad har ni för favoritartister i Sverige?

"Joe Lefty, Janice, Esther Kirabo och en artist som fortfarande är lite lowkey och inte släppt något, Mopiano. (debuterade förra veckan på Chapee's singel). Sammy och Johnny Benett är duktiga och sen ska man hålla ögonen på Khan-Ji."

 

Ladieslovehiphop är ett ni gäng ni definitivt kommer höra mer om framöver.

Foto: Victor Bergstedt/@vibesart for Dopest