iOS 17.5 – här är nyheterna i Apples senaste uppdatering

Nya lagar träder i kraft efter ett beslut av den Europeiska Unionen – nu kan du ladda ner appar utanför App Store

iOS 17.5 lanserades först under hösten 2023 i samband med iPhone 15 och har sedan dess fått en rad uppdateringar av Apple. Nu kommer den senaste och den är stor för alla som bor inom EU, då nya lagar innebär att appar nu kan laddas ned utan att behöva använda App Store.

Här är några av de viktigaste nyheterna i uppdateringen iOS 17.5.

Appnedladdning utanför App Store

Den stora nyheten i iOS 17.5 gäller bara inom den Europeiska Unionen, då den är ett resultat av ett beslut från EU. Nu kan utvecklare utöka sin räckvidd genom att erbjuda nedladdning av appar direkt via sina egna hemsidor. Utvecklare behöver alltså inte gå via Apples egna App Store, utan kan använda andra butiker eller själva släppa sina produkter.

För att kunna utnyttja det här alternativet måste utvecklare dock uppfylla vissa kriterier: De måste ha varit en del av Apple Developer Program kontinuerligt i två år eller mer, och deras appar måste ha fått över en miljon första installationer på iOS under föregående år. Det är alltså inte vem som helst som kan erbjuda appar för nedladdning, vilket minskar chansen för virus och andra försök till bedrägerier.

Reparationsläge

För de som fått problem med sin lur introducerar iOS 17.5 en praktisk funktion som gör det möjligt att skicka in iPhones för reparation utan att inaktivera Hitta min iPhone och aktiveringslåset.

Ett nytt alternativ som heter ”Ta bort den här enheten” har lagts till i Hitta min iPhone. Om du aktiverar det här alternativet på en iPhone går enheten in i reparationsläge. Traditionellt sett måste Hitta min iPhone stängas av när en enhet skickas för reparation, vilket fungerar som en säkerhetsåtgärd för Apple för att verifiera ägandet av iPhonen i fråga.

Med alternativet för reparationsläge förblir Hitta min iPhone aktivt, vilket möjliggör fortsatt spårning av iPhone via appen även under reparationsprocessen. iPhones i reparationsläge märks som ”Redo för reparation” och behåller därmed full funktionalitet.

Apple News

Apple News erbjuder nu ett offline-läge som ger tillgång till Today-flödet och fliken News+ även när du är offline. Dessutom kan du nu börja spela Quartiles, ett ordspel som uppdateras dagligen och exklusivt finns tillgängligt i Apple News+. Scoreboard-funktionen i News+ Puzzles ger dig även tillgång till färsk spelardata för Crossword, Mini Crossword och Quartiles, ifall du vill utmana dina vänner eller jämföra dig med världen.

Spårningsnotiser

Det görs ännu mer på säkerhetsfronten då Cross-Platform Tracking Detection skickar varningar till användare när en kompatibel Bluetooth-tracker, som inte ägs av dem själva, upptäcks röra sig med dem. Denna funktion fungerar sömlöst över olika operativsystem som är ihopkopplade med enheten och ser till att hjälpa användare att upptäcka ifall någon försöker följa efter dem.