Så kan du styra din iPhone med ögonen genom ny uppdatering

En rad nya hjälpmedel ska assistera användare med olika funktionsnedsättningar, men även de som lider av åksjuka

Apple har nu tillkännagivit en rad nya hjälpmedelsfunktioner som kommer att lanseras senare under 2024 till iPhone & iPad genom uppdatering till iOS 18 med målet att förbättra användarupplevelsen för personer med funktionsnedsättning. Bland dessa innovationer utmärker sig en ny teknik för ögonstyrning, men även musikhaptik och vokala genvägar.

Eye Tracking gör det möjligt för användare med fysiska funktionshinder att navigera i sin iPad eller iPhone med hjälp av ögonen. Funktionen utnyttjar den framåtriktade kameran och maskininlärning på enheten för att säkerställa datasäkerhet och användarvänlighet utan att kräva ytterligare hårdvara. I videon nedan kan du se en demonstration av hur det kan fungera på en iPad.

Music Haptics erbjuder ett nytt sätt för användare som är döva eller har nedsatt hörsel att känna musiken. Med hjälp av Taptic Engine i iPhones översätter den här funktionen musik till taktila vibrationer, vilket gör miljontals låtar i Apple Music tillgängliga genom en ny sensorisk dimension.

Vocal Shortcuts gör det möjligt för användare att utföra uppgifter med anpassade vokalljud, medan Listen for Atypical Speech förbättrar taligenkänningen för användare med tillstånd som påverkar talet, som ALS eller cerebral pares. Dessa framsteg utnyttjar artificiell intelligens för att förbättra användarnas interaktion och kontroll.

Vehicle Motion Cues syftar till att minska åksjuka för passagerare som använder iPhone eller iPad i fordon i rörelse. Genom att visa animerade prickar som synkroniseras med fordonets rörelser hjälper den här funktionen till att minimera sensoriska konflikter som ofta orsakar obehag.

CarPlay-förbättringar, såsom röststyrning och ljudigenkänning, för att hjälpa användare som är döva eller hörselskadade.
uppdateringar av visionOS som ger systemomfattande direkttextning och förbättrad tillgänglighet för Apple Vision Pro, vilket underlättar för användare med nedsatt syn och andra funktionsnedsättningar.