Recap från Ison & Filles oförglömliga spelning på Vasateatern

I helgen firade Ison & Fille 15 år sedan releasen av debutalbumet "Vår sida av stan". Se Dopest egna bilder och recap från en av årets fetaste spelningar.

För 15 år sedan släpptes ett album av två unga killar från förorterna Bredäng och Vårberg. Vad de inte anade då var att de 15 år senare, med fem album i bagaget, skulle stå på scen mitt i Stockholm för att fira debutalbumet Vår sida av stan. Inför ett fullsatt Vasateatern samlades en skara av fans, djupt rotade inom svensk hiphop. Artisterna i fråga är givetvis – Ison & Fille. En duo som sedan start tagit Sverige med storm, och fått en officiell legendstatus inom svensk hiphop. Lördagens historiska framträdande blev en kväll som helt klart bevisade duons storhet.

Ison & Fille Vasateatern Dopest Vår sida av stan

Spelningen inleddes med albumets första track Ni har inte sett nåt än till publikens jubel, följt av klassikern Låt oss skina med HighWon-kollegan Hoosam. Därefter blev det en soft vibe med Ring Mig och Fakka Ur, som publiken utan tvekan sjöng med i. När kvällens andra gäster, Fjärde Världen (Max Peezay och Matte Caliste) rusade in på scenen och kort därefter följdes av AFC (Ramo och Thabo) nådde publikens ljudnivå dock en annan nivå. Känslan var euforisk när de sjöng med till Bara kärlek.

Mellan låtarna tog oss duon tillbaka 15 år i tiden genom att stanna upp och berättade historier från sina egna liv. Luften var känsloladdad, och det var tydligt att detta var en mycket betydelsefull kväll för Ison & Fille. I en av pauserna passade de även på att visa upp den två minuter långa hälsning, i form av en handskakning, som de haft ända sedan de lärde kände varandra.

Ison & Fille Vasateatern Dopest Vår sida av stan

Ison & Fille Vasateatern Dopest Vår sida av stan

Ison & Fille avslutade genom att ta in Pablo (som då gick under namnet Sabo) och spelade debutalbumets mäktigaste låt, När vi glider. Duon tackade sedan för sig och klev av scenen tillsammans med DJ Taro. Lamporna släcktes och publiken stod där lite förvånade över att denna magiska kväll hade avslutats så fort. Men innan man visste ordet av hördes publiken skalla: ”En gång till! En gång till!”.

Till publikens jubel kom Ison & Fille tillbaka med full energi och avslutade den magiska spelningen med vad som i våra ögon blev kvällens höjdpunkt – Stationen med Aleks och Stor och Från hjärtat med Pablo, Hoosam, Aleks och Isons lillasyster (självklart med den klassiska ”Scream”-masken från videon). Avslutningsvis fick vi höra monsterhiten Länge leve vi, vilket blev det slutgiltiga beviset på varför Bredängs – och Vårbergduon, förblir odödliga inom svensk hiphop.

Ison & Fille Vasateatern Dopest Vår sida av stan

Foto: @vibesart for Dopest