Ison & Fille släpper “Vackra Liv”- pånyttfödelse & seger

Hittar tillbaks till varandra och musiken efter 5 år

Ison Glasgow och Felipe Leiva Wegner är två välkända namn som tillsammans utgör den legendariska, svenska hiphop-duon Ison & Fille. Efter snart 20 år tillsammans på musikscenen släpper de nu sitt sjätte album Vackra Liv. 10-spårsprojektet innehåller gästinhopp från artister som Cherrie, Imenella och Mwuana. Vackra Liv är en lekfull blandning av magisk pånyttfödelse och självsäker seger.

Ison & Fille har under sin långvariga och ständigt pågående karriär, tagit sig en lång väg från basketplanen i Bredäng där de för första gången träffades. Sedan debutalbumet Vår sida av stan gavs ut år 2002 har duon, förutom att släppa ytterligare musik, kammat hem Årets Hiphop i P3 Guld hela två gånger (!) och blivit Grammisnominerade åtta gånger (!!) i ett flertal kategorier. Dessutom har de turnérat land och rike samt deltagit i TV-programmet Så Mycket Bättre.

Komma från där vi kommer från kan det gå lite som det går/ Genom allt de ba komma ihåg att det är en bragd att vi kom i mål

Efter succén med albumet Länge leve vi har de två vännerna jobbat hårt, men på olika håll. Dagens release är ett kärt och efterlängtat återförenande. Den största anledningen till att ett gemensamt album inte sett dagsljuset tidigare är helt enkelt att livet (med barn, familj och allt vad det inkluderar) kommit emellan. Men trots att publiken inte fått ta del av ett album från Ison & Fille på länge, lyckas de skapa samma familjära känsla som alltid. Det är till och med svårt att föreställa sig att det gått hela fem år sedan de senast samarbetade på en platta. En avgörande faktor som bidragit till att lågan aldrig slocknat är den delade passionen för musiken.

“'Vackra Liv' är en hyllning till det vackra vi har omkring oss - vänner, familj, kärlek och gemenskap. Men det handlar även om att se det vackra i det fula; det goda i det onda, att försöka se ljuset i det mörka runt omkring oss och i oss själva. 'Vackra Liv' handlar om att acceptera alla livets sidor, om styrkan att vara i kontakt med sin egen sårbarhet och inte drivas av sina rädslor och tillkortakommanden. Så länge det finns liv finns det hopp.” – Ison & Fille.

Tidigare i år, den 3 maj spelade Ison & Fille på Vasateatern i Stockholm. Då framförde de den fjärde singeln från Vackra Liv, “Du”. Sedan december 2018 har de släppt låtarna “Pengar”, “Vinnare” (ft. Imenella och Cherrie) samt “Ny Dag”. I dag får publiken äntligen ta del av den fullständiga 10-spåriga låtlistan. På albumet blandas hårda, känslofyllda låtrader med lekfulla rim. Pånyttfödelse är ett ord som genomsyrar plattan, även om Ison & Filles tidlösa sound sett till att den ikoniska duon aldrig dött ut. Det blir tydligt på det inledande spåret “Fenix”. Fenixfågeln är en symbol som förekommer inom flera kulturer och ofta förknippas med forntida Egypten. Likt Ison & Fille är fenix, som återuppstod ur askan i förgylld gestalt, en symbol för odödlighet. Låten gästas av Malmöbaserade Jaqe som över mjuka toner från ett piano sjunger de symboliska raderna: “Skakat av askan från mina vingar och jag har tagit hand om alla mina sår”. Den följande låten “Ny Dag”, som påminner om soundtracket till en Old School basketfilm är definitionen av “levande”.

 

 

“Vinnare”, en R’n’B- och dancehallinfluerad låt, gästas av de talangfulla kusinerna Imenella och Cherrie. Sången handlar om att jobba i det tysta, hålla huvudet högt och att känna sig stolt över sin resa mot toppen. Allt detta görs, trots stora ord, med en stark ödmjukhet. Två av albumets hårdaste och mest renodlade hiphop-tracks är “Blessings” ft. Lamix och Rez samt den ärliga “Down” som gästas av ingen mindre än 18-åriga up-and-coming L1na. Vackra Liv innehåller även känsloladdade hyllningar till familj och vänner, både på låten “Du” och “Lielle & Milêa”. Den sistnämnda är en kärleksfull hyllning till Felipes barn vid samma namn och handlar om att vara beredd att ge sina döttrar allt det man själv aldrig fått. Viljan att ge allt för de man älskar.

Som farmor kriga för pappa kommer jag kriga för dig/ pappa hade aldrig nån pappa själv jag lovar jag finns här för dig

Med Vackra Liv bevisar Ison & Fille att deras musik verkligen är tidlös. Något som dessutom blev extra tydligt när duon uppträdde på Sony Live på Trädgården tidigare under veckan och fick publiken(såväl gamla som unga) att sjunga med i hitlåtar som “Länge leve vi” och “Stationen”. Ison & Fille har en solklar plats i den svenska musikhistorien, något som ingen någosin kommer kunna ta ifrån dem. De är ju likt fenix, odödliga ...

Vackra Liv är huvudsakligen producerad av Mack Beats och släpps via Sony Music. Lyssna på albumet nedan!