Jacco från Labyrint solodebuterar med singeln “Hörnet”

Första låten från kommande albumet

Efter många framgångsrika år i Labyrint är det nu dags för Jacco att debutera som soloartist. Först ut är singeln “Hörnet” från det kommande albumet Allt Jag har, och precis som när Jacco, Aki och Dajanko gjorde sig kända i hiphop Sverige för sina samhällsskildrande texter, gör Jacco det nu ensam med en låt som vill ge ett annat perspektiv på gatuvåld och gängkultur. 

Den i grunden reggae-inspirerade “Hörnet”, med ett sound som påminner om melodisk afrobeat, är producerad av den eviga följeslagaren Masse Salazar. Låten har en tematik och lyrik som både väcker och berör känslor. Jacco berättar att han vill synliggöra hur det är många personer och anhöriga som påverkas och skadas inom gängkulturen. Det är alltså en verklighetstrogen historia, om hämnd och romantiserande av gatuvåldet, riktat till unga människor som utnyttjas och gör saker de egentligen inte vill, för att de tycker att det är coolt och har dåliga förebilder i orten:

Jag känner många unga människor som dragits in av äldre personer som utnyttjar deras ålder för att det är svårt att straffa unga. Och som mer eller mindre tvingar in dem i ett livslångt liv av kriminalitet. Jag vill förmedla att ingen i den där världen egentligen är bröder, för en bror leder inte en bror mot döden. Med facit i hand, hur många hade verkligen valt det livet?”, berättar Jacco och fortsätter:

I låten finns textraden "Tänk om någon sagt gör du det så dör du". Lite så känner jag: de här barnen behöver få mer information, inte bara bilden av glamour och pengar! Hade någon sagt rakt ut att "gör du det här så kommer du förmodligen dö" så tror jag att inte ens en procent av dom som väljer det livet hade valt det”.

Efter det stora genombrottet 2007 började Labyrint samarbeta med Masse från Salazar Brothers/ Redline recordings. När Jacco nu debuterar som soloartist var det självklart både Masse och Salla han vände sig till:

Ända sen jag var barn har jag drömt om att göra något stort inom musiken själv. Men samtidigt har jag alltid varit osäker på min förmåga så Labyrint blev en trygghet, men även dom har pushat mig till att göra solomusik. Jag har alltid varit rädd för hur mina sololåtar skulle bli och känt mig otillräcklig när jag tänkt på att fylla alla fyra verser själv. Men efter en session med Masse kändes det perfekt och som att jag hade hittat hem”.

Lyssna på Jacco och “Hörnet” här nedan!