Två män dömda för mordet på RUN DMC-grundare 2002

Efter 23 år har det olösta mordet på Jam-Master Jay fått sin lösning – en av de dömda är artistens egna gudson

Hiphop-pionjärerna Run DMC var några av de allra första att ta genren in i mainstream under 80-talet. En av gruppens tre medlemmar, Jason ”Jam-Master Jay” Mizell, mördades i New York 2002 vilket ledde till att resterande medlemmarna Darryl ”DMC” McDaniels & Joseph ”Run” Simmons avslutade gruppen, trots att de fortfarande är aktiva med att låta namnet Run DMC leva vidare.

Mordet gick olöst i över två decennier, men har nu äntligen fått sin slutsats. Under 2020 arresterades två män för sin inblandning och efter lång tids försening påbörjades rättegången i januari 2024.

Under tisdagskvällen den 27:e februari svensk tid dömdes båda männen för mord, varav det visar sig att båda stod Jam-Master Jay nära. Karl Jordan Jr, Jays gudson, döms för att ha avlossat kulan som dödade artisten medans Ronald Washington, en långvarig vän, hjälpte till att iscensätta mordet som svar på att han lämnats utanför en droguppgörelse där Jay var inblandad.

Båda männen förnekar brott, men kommer att dömas till minimistraff på 20 år i fängelse. AP har tidigare rapporterat att åklagare menar på att Jam-Master Jay började sälja droger för att gå runt, efter att RUN DMC tappat i popularitet.