Jamaicas nya landslagströjor görs av adidas & Wales Bonner

Ett kommande fyraårigt samarbete inleds med en stilren uppsättning av matchkläder, kollektionen frontas bland annat av Kano från "Top Boy"

Det händer oftare än vad man tror att modevärlden och fotbollsvärldens vägar korsas. Oftast är det omedvetet, till exempel genom subkulturer som föds ur publiken som casual-kulturen. Andra gånger är det lite närmare planen på riktigt genom inofficiella matchtröjor som aldrig används i tävlingsformat, till exempel de senaste projekten från Stone Island & New Balance. Sällan är de dock i direkt samarbete, men det har nu adidas, det jamaikanska fotbollsförbundet och designern Grace Wales Bonner ändrat på.

Under måndagen avtäckte de nämligen Jamaicas landslags officiella matchtröjor för 2023, samt ett bortaställ, en uppvärmningströja och en träningsjacka. Grace Wales Bonner, skapare av det självbetitlade märket Wales Bonner, har samarbetat med Adidas för ett flertal kollektioner under de senaste åren. Nu har hon tagits in för att designa för Jamaica, vilket hon har rötter till via sin pappa. Med kollektionen vill de lyfta fram och hylla öarnas kulturarv, vilket visar sig på olika vis i de fyra plaggen.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av adidas Football (@adidasfootball)

Bonner och adidas har skapat en enkel men otroligt stilren hemmatröja, med landets gula och gröna färger tydligt fördelade över tröja, shorts och detaljer med inslag av svart. Bortatröjan håller samma enkla filosofi, med en mattsvart huvudfärg som kompletteras av flerfärgade streck längs sömmarna. Uppvärmningströjan tar en mer utforskande approach, med en ocean-blue grundfärg dekorerad med mönster inspirerade av traditionell Fair Isle-stickning.

För att fullända setet har de producerat en old-school zip-up jacka i flera färgval, där Wales Bonner syns broderat i nacken. I marknadsföringen för kollektionen syns jackan bland annat på rapparen och skådespelaren Kano, kanske mest känd för att ha spelat Sully i den hyllade tv-serien ”Top Boy”.

Kollektionen finns tillgänglig redan nu på adidas hemsida samt utvalda återförsäljare.