• Janne Andersson, förbundskapten för Sveriges fotbollslandslag, poserar för ett porträtt den 5 oktober 2016 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / kod JL/ 135922

Janne Andersson förklarar utbrottet i presskonferens

Ber om ursäkt för sitt utbrott och förklarar vad han menade med ”representerar”-frågan

I en extrainsatt presskonferens som livesändes på Sportbladet under tisdagseftermiddagen förklarade Janne Andersson sitt agerande, som han beskriver som en överreaktion efter en mix av känslor. Han bad även om ursäkt och uttryckte en vilja att pratas vid med Bojan Djordjic.

– Vi har sökt Bojan via hans chef på Viaplay och Bojan direkt via sms, jag vill pratas vid och be om ursäkt, säger Janne Andersson.

Rörande situationen som uppstår där han frågar Bojan Djordjic vem han representerar, efter att ha blivit tillsagd att han som förbundskapten representerar 10 miljoner svenskar, var förbundskapten väldigt tydlig med att han inte syftade på Djordjic serbiska bakgrund.

– När jag frågar vem han representerar så menar jag om han är spelare, ledare eller expert, vad är han för någonting i den här (frågan). Det är väldigt enkelt att tycka och tänka om vad vi gör och tar har alla sin fulla rätt till. Men det var den frågan jag menade och absolut inget annat

UPPDATERING 16.28

Bojan Djordjic har nu kommenterat händelsen i ett pressmeddelande via hans arbetsgivare Viaplay. Utöver expertkommentatorns egna ord skriver Viaplays VD Anders Jensen att de har "noterat" Janne Anderssons ursäkt och nu de nu fortsätter dialogen med Svenska Fotbollsförbundet.

– Om man inte förstår vikten av det som skedde i vår sändning är det ett inneboende strukturellt problem. Även om Janne säger att det inte var hans intention, uppfattade jag att det blev en fråga om mitt ursprung och det gjorde mig sårad och besviken på min förbundskapten, säger Bojan Djordjic.

– Jag kan förlåta men inte glömma. Vi har alla något att lära av det här och jag kommer fortsätta att rakryggat göra mitt jobb, avslutar han med.