Imenella möter Mona & Amelis i JBL’s serie “BeHeard”

Läs DOPEST intervju med de två dansarna här

I JBL’s nya serie ”Be Heard” får vi lära känna nykomlingar & kreatörer som får chansen att visa upp sin talang med programledning av Grammis-vinnande artisten Imenella. Följ med i en upplyftande serie i tre delar som kommer avslutas med ett maxat uppträdande från talangerna på DOPEST YouTube-kanal.

I första avsnittet möter vi Amelis och Mona som funnit varandra genom dansen. De började båda i ung ålder, och har nu etablerat sina karriärer och dansar idag som en duo. Trots att deras historier är olika så grundar sig bådas uppväxt i att hitta sammanhang och gemenskap genom att dansa.

Imenella har själv en stark koppling till just dans, och har med hennes crew UNRULY turnerat på scener världen över. I avsnittet får hon se Amelis och Mona uppträda, samtidigt som de diskuterar hur det är att växa upp med dans i sitt hjärta – och allt som kommer med det.

Spana även in hela avsnittet högst upp i artikeln.

Mona & Amelis svarar:

 

Vad är den största skillnaden med att dansa ensam och som duo/i grupp?

Den största skillnaden är att det existerar ett samspel. Du ska förhålla dig till någon annans kropp och energi samtidigt som din egen, och skapa något tillsammans. Det är mycket ovisshet och tillit i att dansa med andra människor. Det är vackert och genuint när de rätta energierna slussas ihop, samtidigt som det kan vara mycket spänning. Man lär sig definitivt att släppa kontrollen.

Ni berättar om hur ni klickade för ni båda har talangen att dansa flera dansstilar – men vilken är er favorit, och varför?

Amelis är inte en fan av att behöva benämna en favorit dansstil, då olika stilar träder fram olika känslor och identitet. Däremot har olika Afro-dansstilar en väldigt speciell plats i våra hjärtan och det är där vi har funnit våran gemenskap.

 

(Från videon) Vad betyder dansen för er?

Dansen för oss är allt. Det är identitet, det är det som har hjälpt oss igenom alla moment i livet, det är det som har sett oss växa och fått oss att växa. Det är som en stillhet i all kaos som livet kan bära med sig, för att man vet att oavsett vad som händer så har man alltid dansen att vända sig till.

Vad är en fördom som ni ofta stöter på som dansare som ni inte tycker stämmer?

Att alla är super viga, samt älskar att vara in the spotlight hela tiden. Att vi älskar att klubba och är extroverta. Detta är bara några stereotyper som inte nödvändigtvis stämmer, alla dansare är olika och har olika personligheter och styrkor.

Hur kvarhåller ni motivationen? Har det hjälpt att ha varandra?

Att vi utvecklas i vår karriär, tar steg in i nya rum och att det man gör är uppskattat och sett, är stora motivationskällor. Men vi tror att passionen ändå är basen som gör det möjligt att alltid komma tillbaka till dansen, oavsett hur mycket motivation kan svaja. Det har definitivt hjälp att ha varandra, då vi kan pusha varandra allt från att klara av ett steg, en koreografi som känns svår, eller nya utmaningar genom dansen. Vi är varandras biggest supporters, i livet och i dansen.

Hur tycker ni att dansen/communityn kan utvecklas i Sverige?

Genom mer gemenskap och mindre klyftor mellan dansstilar. Erfarna dansare och utbildningar kan ge mer kunskap till de unga, angående praktiska saker om hur man arbetar som dansare (till exempel löner, rättigheter, kontrakt). Mer dialoger med varandra, öppna träningar och support!

 

“Dans handlar om att förmedla det inre genom din kropp och själ.” 

 

Vad är ert bästa råd till unga dansare?

VA DIG SJÄLV! Det är alltid din superkraft. Lita på att med tid och hårt arbete så kommer du komma exakt dit du vill vara. Det är okej att inte alltid veta vad ens slutmål är, eller hur man eventuellt kommer ta sig dit, livets väg kommer guida dig åt rätt håll. Du behöver inte vara på ett visst sätt, klä dig ett visst sätt eller hänga med vissa människor för att bli den dansaren du vill bli. Lägg inte ditt värde i likes, hur många som uppskattar din konst eller hur många som bekräftar dig. Du är värd oavsett din prestation, och dans handlar om att förmedla det inre genom din kropp och själ.