Jeffrey Epstein-dokument offentliggjorda – 200 namn på listan

Domstolsdokument avslöjar flera gäster som ska ha besökt "Epstein Island" – Michael Jackson bland de som nämns av vittnen

Affärsmannen Jeffrey Epstein blev ett av världens mest uppmärksammade namn när han, tillsammans med sin fru Ghislaine Maxwell, åtalades för att ha bedrivit människohandel och flera sexuella övergrepp mot minderåriga. Maxwell ska ha fört unga kvinnor till flera av Epsteins bostäder, bland annat den ökända privatön ”Epstein Island”, och genom löften om jobb som massörer lurat de till att utföra sexuella akter på Epstein och hans gäster.

Epstein tog sitt liv i häktet 2019 medans han inväntade rättegång, varav Maxwell dömdes till 20 års fängelse två år senare för sexhandel med en minderårig, transport av en minderårig med avsikt att delta i kriminell sexuell aktivitet och tre relaterade åtalspunkter för konspiration. Fallet har uppmärksammats frekvent i dokumentärer som Filthy Rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall på Netflix men även i nyhetsmedia och på sociala medier.

Nu kommer ny information från fallet i form av offentliggjorda dokument från rättegången mot Ghislaine Maxwell. The Guardian var bland de första att ta del av dokumenten som bland annat innehåller förhör med Maxwell, flera av offren samt över 200 namn som sägs varit inblandade på ett eller annat sätt.

Bland annat beskriver ett vittne hur hon träffat Michael Jackson, Bill Clinton, Donald Trump och Engelska Prins Andrew på Epsteins privata ö och hans villa i Palm Beach, Florida. Hon säger dock att hon inte gett Jackson en massage eller haft någon annan fysisk kontakt med stjärnan, vilket även ska gälla Trump och Clinton. Hon berättar däremot att Prins Andrew vid ett tillfälle ska ha tagit på hennes bröst, samtidigt som en annan flicka kallad Virginia togs på brösten av en docka föreställande prinsen.

”Jag minns bara att någon föreslog ett foto, och de sa åt oss att sätta oss i soffan. Andrew och Virginia satte sig i soffan och de placerade dockan i hennes knä. Sedan satte jag mig i Andrews knä, jag tror att det var av egen fri vilja, och de tog dockans händer och lade den på Virginias bröst, och Andrew lade sina på mina”, berättar vittnet.

I de nya dokumenten förhörs även Maxwell om bland annat Prins Andrews besök på Epsteins privata ö. Hon erkänner att hon ska ha varit på ön tillsammans med Andrew vid ett flertal tillfällen, men nekar till att andra kvinnor än ”personalen” ska ha varit på plats.