Jelassi blottar sina innersta tankar på ”HALLMATTAN”

Fortsätter ännu djupare in i reflektioner om uppväxt och förutsättningar på singel #2 från kommande albumet

Jelassi släppte nyligen första singeln från kommande albumet ”Dom har bara gett mig ett namn”. På ”Balans (Vad Händer Fatima!!?)” fick vi ett smakprov på i vilken riktning hon kommer att ta sin alltid lika no-bullshit-ärliga och kreativa lyrik på det nya projektet, vilket verkar vara till en ännu mer personlig och utlämnande plats än debut-EP:n ”Port 43” från 2019.

Nu är nästa singel ”HALLMATTAN” här och Jelassi dubblar på den introspektiva och berättande känsla vi fick höra på föregående singel. Hon fortsätter att utforska sin uppväxt och de hinder hon behövt överkomma på vägen till idag. På ”Balans” rappade hon om svårigheten med att behöva lära sig vart gränser går, när ingen annan lärt en. Balans i livet är ett tema hon fortsätter på i ”HALLMATTAN” när hon reflekterar över de psykologiska förutsättningar hon har fått lära sig hantera.

”Jag är uppfostrad av diagnoser på diagnoser, det är klart jag har utvecklat egna bokstavskoder.

PTSD och grov ADHD, känns skumt när jag tänker på det”

Ett övergripande tema som Jelassi talat om mycket i sin musik och på sin Instagram är att växa upp som Maskrosbarn, där man klarar sig genom svåra förhållanden i hemmet. Hon besöker de mörkare delarna av dessa förhållanden på sin andra singel och fortsätter visa att hon är kompromisslös med ärligheten i sin musik på ett sätt som få är. Hon pratar bland annat om att möta döden i tidig ålder, att handskas med vårdsystemet och att hantera trauman.

”Inte alla trender vänder när du möts av blodfläckar på hallmattan, du vet att nåt är sönder.

Inte mamma den gången, men det var nån vi kände.

Ändå çok skumt att nåt sånt hänt i hemmet”

Nisj levererar som vanligt på produktionen med ett lågmält old-school beat som drivs av en jazz-sample. Ett passande och smakfullt val som för tankarna till den nya vågen av lyrik-tung rap från New York, där artister som Joey Badass och skivbolaget Griselda varit frontfigurer med liknande känsloreflektion i sina texter som Jelassi.

Albumet ”Dom har bara gett mig ett namn” släpps den 12:e maj. Om vi får höra fler delar av projektet i förtur återstår att se, men eftersom ”HALLMATTAN” var ett överrasskningssläpp vore det klokt att hålla öronen spetsade under våren.