Under gårdagen premiärade Musikguiden i P3 den Malmöbaserade R'n'B-sångerskan JËLLYs nya singel "Dö ung". Malmö har alltid varit känt för sin hiphop-, och skejtkultur. Trots det, är det ofta Stockholmsartister som får störst genomslag på den svenska musikscenen. Emellertid, är det något som är på väg att förändras ...  Är dialekt möjligtvis det nya, nya?

För bara några år sedan var det långtifrån självklart att människor utanför Skåne kunde nämna artister som sjöng på skånska. I bästa fall kunde gemen man nämna Timbuktu, eller kanske i sällsynta fall - Familjen. Men, stockholmsstandardiseringen och tabun kring att sjunga på dialekt håller på att brytas. På senare tid har hiphop och R'n'B på skånska, fått flera tillskott. Bland andra artister som Ozzy, Leslie Tay, Oscar Zia, Jaqe och sist men inte minst -  JËLLY.

Dialekten är JËLLYs signum

JËLLY, eller Julia Nelly som hon egentligen heter, var den första artisten att signas till Adam Tenstas skivbolag JÄRN. År 2017 gjorde hon debut med singeln "Mina", som snabbt letade sig in på Spotify-listan "Sweden Viral 50". JËLLY känns igen på sin mörka, skånska stämma. Dessutom har hon ett unikt sound, samt blandar sång med rap. Något annat som är utmärkande för sångerskan är de personliga, emotionella låttexterna. Dagens singelsläpp, "Dö ung", är inget undantag. Låten handlar om att trotsa och övervinna livets problem och prövningar, samt om "känslan av att hellre dö ung och gör något man verkligen älskar, än att aldrig få göra det." (Musikguiden i P3)

Lägg namnet JËLLY på minnet, för hon är definitivt inte färdig än ... Det här är förmodligen bara början på musikkarriären för Malmös nya stjärnskott. Lyssna på "Dö ung", nedan!

Thumbnail: David Möller