'Game of Thrones'-skådespelare stämmer polisen för pedofilanklagelser

Joseph Gatt även mannen bakom Kratos rörelser i 'God of War'-spelen – nu slår han tillbaka mot falska anklagelser

I rollen som Thenn Warg fångade Joseph Gatt tittarnas uppmärksamhet med sin unika look när han medverkade i tre avsnitt av Game of Thrones. Gatt lider av Alopecia Universalis, en åkomma som orsakar totalt håravfall på hela huvudet och kroppen. Detta kombinerat med hans fysik har gett honom flera roller i serier och filmer, men även som ”motion capture”-skådespelare i tv-spel där han bland annat gjort rörelser för Kratos i God of War.

Under 2022 arresterades och åtalades skådespelaren i hemstaden Los Angeles, misstänkt för att ha haft sexuellt umgänge med en minderårig. Detta ska ha skett via chattar online, men Gatt friades dock från alla anklagelser.

Nu rapporterar Variety att Gatt stämmer polisen i Los Angeles för att ha falskt anklagat honom för pedofili, något som orsakat ”oerhörd skada” på hans karriär och privatliv. Han kräver närmare 40 miljoner dollar i skadestånd, vilket uppgår till närmare 424 miljoner svenska kronor.

”En chockerande och avsiktlig förstörelse av Joseph Gatts skådespelarkarriär och personliga rykte av poliser i Los Angeles County som ett resultat av en fullständigt misslyckad brottsutredning, helt utan någon sannolik orsak, ledd av en uppenbart jävig biträdande distriktsåklagare som försökte förstöra Gatt baserat på inget annat än fördomar och personlig fientlighet”, så beskrivs fallet i stämningsansökan.

Vidare menar de på att Gatt anklagats av ett ”besatt” 16-årigt fan som Gatt inte känner och aldrig har träffat. I oktober 2020 köpte en av fansets vänner ett videomeddelande från Gatt till henne där han önskade henne grattis på födelsedagen, varav hon ska ha börjat kontakta skådespelare konstant därefter. Gatts försvar hävdar att han endast svarat av artighet och att alla meddelanden av ”sexuell karaktär” är förfalskade, bland användes en naken stillbild av Gatt från serien Banshee.