Foto: adidas

Kan Sverige ta sig till fotbolls-EM?

Här är allt du behöver veta om fotbollslandslagets chanser till EM i Tyskland inför ödesmatchen mot Österrike

I lördags vann Sverige mot Estland med 5-0 i kvalet inför EM 2024 i Tyskland. Matchen var en av två under det näst sista landslagsuppehållet innan kvalet är slut, vilket under tisdagskvällen den 12:e september följs av hemmamatch mot Österrike.

Efter tunga förluster mot både Belgien & Österrike tidigare under kvalet kommer det krävas vinster mot åtminstone en av lagen, förmodligen båda två, samt i returerna mot Azerbajdzjan & Estland. Med fyra vinster av fyra möjliga kommer vi att nå 18 poäng totalt, vilket skulle vara tillräckligt för att säkra en EM-plats eftersom Belgien och Österrike har en match kvar mot varandra och de båda ligger på 10 poäng.

Ifall två eller fler lag hamnar på samma poäng kommer inbördes möten att vara avgörande, vilket innebär att Sverige har en svår uppgift även vid vinst mot både Belgien & Österrike, då förluster med 0-3 respektive 0-2 i tidigare möten inte ger de bästa förutsättningarna.

Kort sagt finns en chans till EM, men den ligger helt i Sveriges händer. Såväl Österrike som Belgien har sett starkare ut under kvalet, men man ska komma ihåg att Sverige ligger mellan de två i världsrankningen . Österrike är på plats 32, Belgien på plats 4 & Sverige på plats 22.

Sverige mot Österrike spelas på Friends Arena nu under tisdagskvällen den 12:e september klockan 20.45. Matchen sänds i TV6 och Viaplay med sändningsstart 19.30. Nedan hittar du även den förväntade startelvan inför matchen (rapporterad av Aftonbladet från en presskonferens med förbundskapet Janne Andersson):

Formation: 4-4-2

Robin Olsen (Aston Villa)
-
Linus Wahlqvist Egnell (Pogoń Szczecin)

Isak Hien (Hellas Verona)

Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United)

Ken Sema (Watford)
-
Dejan Kulusevski (Tottenham)

Jens Cajuste (Napoli)

Albin Ekdal (Spezia)

Emil Forsberg (RB Leipzig)
-
Viktor Gyökeres (Sporting Lissabon)

Alexander Isak (Newcastle)