Ye & Donda Academy stäms – hotade att stänga in elever i burar

Kanye West är återigen i blåsväder för sitt misslyckade försök att starta en skola – anklagas för att ha skrikit om judar framför barnen

Från att endast servera sushi till att inte ha några stolar i lokalen. Kanye ”Ye” Wests skolprojekt Donda Academy har följts av kontroverser sedan dag ett. Privatskolan som har barn från lågstadiet upp till 12th grade (17-18 års ålder) grundades av Ye under 2022 och har sedan dess kritiserats för sina bristande lokaler, behandling av anställda och krav på barnen.

Nu har en ny stämningsansökan kommit in från en tidigare anställd som vill ta Ye till rättegång för sitt beteende. Enligt personen ska han fått bevittna diskriminering, felaktiga uppsägningar, brott mot arbetslagstiftningen och mycket mer under sin tid på Donda Academy. Han begär nu ett skadestånd på mer än $35 000 (cirka 376 000kr) på grund av behandlingen.

Mannen hävdar att han vid flera tillfällen bevittnat Ye bete sig illa mot såväl han själv och anställda som skolans elever. Rapparen ska vid ett tillfälle ha sagt till eleverna att han ville att de skulle raka huvudet, samt att han vill skapa ett fängelse på skolan och sätta elever i ”burar”.

Vidare anklagar han Ye för att ha skrikit om att ”judar tar hans pengar” och liknande anitsemitiska kommentarer framför anställda och elever, något som speglar liknande kritik han möts av under det senaste året. Ye anklagas även för att ha förnekat förintelsen, hyllat Adolf Hitler och hotat mannen med fysiskt våld.

Dessa anklagelser har i skrivande stund varken backats upp med bevis eller andra vittnesmål, så ska det ska göras tydligt att de just nu bara är ogrundade anklagelser. Varken Ye eller hans team på YEEZY har kommenterat stämningsansökan.