• Foto: Montage

Se Kanye Wests bästa osläppta projekt

Nyligen hittades hela pilotavsnittet till tv-serien ”A Little Inappropriate”, vi tittar tillbaka på fler osläppta projekt från Ye

2023 är Kanye "Ye" West mer kontroversiell än någonsin. Mellan hans oroväckande uttalanden och brustna samarbeten är det dock lätt att glömma bort hur viktig han varit för kulturen under de senaste 20 åren.

Med musik, mode och en hel del annat har han släppt några av de mest uppskattade och viktiga projekten för modern hiphop och streetwear. Vi vill dock ägna lite tid åt det som aldrig var. Kanye är nästan lika ökänd för sina falska löften som sina levererade resultat, så det är inte mer än rätt att vi väljer ut några av hans bästa osläppta projekt någonsin.

A Little Inappropriate (Serie, 2007)

Den nyaste läckan från ett gammalt Ye-projekt är pilotavsnittet till humorserien "A Little Inappropriate" som spelades in under mitten av 2007. Klipp från avsnittet har flutit omkring tidigare men det är först nu hela avsnittet har kommit fram, vilket skedde under förra veckan.

Serien anammar en typ av "day in the life"-stil i sin filmning, likt The Office eller Curb Your Enthusiasm, där man får följa med Kanye och hans team på en stressig dag i rapparens vardag. Det är tydligt vart de fått sina influenser ifrån men det finns ändå en potential i konceptet att följa en riktig artist i en semi-dokumentär. Tyvärr var det dock inget HBO höll med om, så inget mer content skapades än pilotavsnittet.

Alligator Boots (Serie, 2008)

Ett år senare var TV-drömmen återigen på tapeten, då Kanye spelade in ytterligare ett pilotavsnitt. Denna gång hette dock serien "Alligator Boots" och bestod av mer direkt humor genom sketcher och dockor.

Det enda som överlevt från serien är en del foton, introsekvensen samt en "Behind The Scenes" från inspelningen. Där får vi bland annat se Kanye tillsammans med Kim Kardashian i en sketch där hon är utklädd till prinsessan Leia från Star Wars. En intressant detalj då det enligt uppgifter skulle dröja några år till innan de började träffas som ett par.

Pastelle (klädmärke, 2008)

Innan Yeezy, APC-collabsen och den maxade egna merchen var Kanyes märke "Pastelle" bland det mest hypade i hela modevärlden. Ye började synas i starkt färgglada och futuristiskt designade kläder runt 2008, varav den blåa varsity-jackan han bar på Grammys det året skulle bli kronjuvelen. Utöver den och några få fler plagg hände inte så mycket mer och märket försvann utan att någonsin ha släppts officiellt, vilket skapade några rejält sällsynta samlarobjekt.

En av få som har ett exemplar av jackan idag är svenska butiken ettresex (som tidigare gick under Plug Me Please). Den finns att spana in i deras fysiska butik på Södermalm i Stockholm, du kan även läsa en gammal artikel från Café där de pratar om historian bakom jackan HÄR.

Fame Kills (turné med Lady Gaga, 2009)

En av flera konsekvenser av Kanyes ökända stage-crash av Taylor Swifts tacktal på MTV Music Video Awards var att collab-turnén "Fame Kills: Starring Kanye West and Lady Gaga" ställdes in.

Fame Kills var planerat att vara en koncept-turné med de båda artisterna på varsin sida av en arena-lång runway, som i sin tur representerade artistens resa från okänd till världskänd. Under intervjuer till bland andra Rolling Stone avslöjade både Gaga och Kanye turnén, med lovord om varandras kreativitet och deras samarbeten. Efter incidenten blev det dock andra toner, då bokningsbolagen hävdade att turnén ställdes in på grund av "kreativa olikheter". Det enda som överlevt utöver beskrivningar är en reklam som postades på deras respektive bloggar, samt lite behind the scenes från Gagas foto-session till posters.

Turbo Grafx 16 (Album, 2016)

Vad som senare skulle bli ye var till en början ett projekt döpt efter Kanyes favorit-spelkonsol från 80-talet: Turbo Grafx 16. Klipp och bilder publicerades av Kanye själv från inspelningsdagar med Kid Cudi och Mike Dean bland många andra, med ett sound som beskrevs likna The Life Of Pablo-eran. Likt turnén med Lady Gaga var det ett utbrott från Kanye som skulle sätta käppar i hjulet för projektet, då han till slut las in på ett mentalsjukhus efter flera breakdowns under turnén till tidigare albumet The Life Of Pablo.

Efter en tid utanför strålkastarna började en återställd Kanye jobba på albumen ye och KIDS SEE GHOSTS bland bergen i Wyoming, tillsammans med produktioner åt Pusha T och Teanna Taylor. Projekt som hyllades unisont av kritiker och fans, men som inte ska ha innehållit några spår av Turbo Grafx 16, vars läckta spår finns samlade på Youtube.

Cruel Winter (G.O.O.D Music-EP, 2012-2017)

Cruel Summer var det förta och hittills enda samlingsprojektet från artisterna på Kanye Wests skivbolag G.O.O.D Music. Med hits som "Mercy" och remixen till Chief Keefs "I Don't Like" blev den uppskattad av fans världen över, så naturligtvis började ryktena gå om att uppföljaren Cruel Winter var på gång strax därefter.

Åren gick och singlar som "Champions" verkade först vara ämnade för albumet, innan källor hävdade att det ställts in för att sedan tas upp igen under 2016. Inga officiella utlåtande kom någonsin från Kanye, men en samling av läckta spår som sägs vara en del av albumet finns på Youtube.

Yandhi (Album, 2019)

Om man bortser från de (typ) hundratals versionerna av DONDA som flöt omkring runt dess release är nog Yandhi Kanyes mest färskt övergivna project. En spirituell uppföljare till Yeezus med liknande omslag (som Kanye tweetade under 2018) sägs projektet ha innehållit gästverser från XXXTentacion och Rihanna för att nämna några. Enligt anställda på The Fader som lyssnade på albumet ska soundsen ha varierat från dancehall till mer kaosiga låtar som senare skulle hamna på DONDA, till exempel "Hurricane".

Likt många av Kanyes projekt var det ett plötsligt agerande från artisten som skulle ändra dess bana. Efter att ha beslutat att helt ägna sig åt sin tro och omarbetat albumet flera gånger med sin nya kör Sunday Service Choir, släpptes till slut Jesus Is King istället för albumet. En av många 180-gradersvändningar Kanye skulle komma att göra under det sena 10-talet, vilket ledde in i släppet av DONDA och det tragiska fall från toppen vi sett sedan dess.