Kronofogden anklagad för att sälja fake-kläder för lyxpriser

Experter hävdar att kopior av märken som Moncler säljs för tusentals kronor – "Det är så tydligt att det syns på bilderna"

Kriminella personer med skulder hos Kronofogden och som inte har några tillgångar på pappret kan enligt lag få skulderna utmätta på andra vis. Detta kan till exempel ske efter att de påträffas med märkeskläder, lyxbilar och kontanter i samband med till exempel poliskontroller.

Dessa kläder säljs sedan via auktion från myndighetens hemsida, där de tidigare haft professionella värderingspersoner anställda som avgör föremålens äkthet, skick och värde.

Nu rapporterar TV4 att Kronofogden inte bara slutat anställa värderingspersoner för att de är för dyra, utan att många av de märkeskläder de säljer är förfalskade kopior från länder som Turkiet.

”Det är så tydligt att det syns på bilderna. Det är väldigt oseriöst av en myndighet att sälja falska kopior”, säger en värderingspersonen.

Persnoen tar exempel på märkeskläder från dyra märken som Moncler, där bland annat en falsk dunväst värderas till ungefär 500kr medans Kronofogden har värderat den till 6 000kr. Kronofogden själva kommenterar uppgifterna med att det är svårt att avgöra äktheten, men inte det faktum att de längre anställer proffs.

”Vi kan inte till hundra procent garantera att en vara är äkta, det är beklagligt om det händer. Men man kan alltid begära skadestånd om man råkar ut för det”, säger Kronofogdens sektionschef Thomas Sjöstrand till TV4.

OBS. Plaggen i bilderna är inte bekräftade att vara fake, de är endast exempelbilder.