L1NA – ”Musik för mig handlar inte om vart du är ifrån, är du tung så är du tung”

L1NA tolkar FILA’s ADL99 i vår senaste editorial

För några veckor sedan gick vi samman med några av Sveriges intressantaste artister och nykomlingar för en tolkning av FILA’s  senaste sneaker ADL99. Spana in alla bilder från vår editorial här. Förra veckan lärde vi känna Team Platina-signade rapparen Nigma och nu fortsätter vår intervjuserie när Dopest träffar artisten L1NA från Nyköping - som även hon är ett relativt nytt tillskott på musikscenen.

Dopest / Pontus "ArtByEsse" Carmback

2019 dök namnet L1NA upp på Ison & Filles album Vackra liv där hon gästade låten “Down”. Namnet väckte stor uppmärksamhet, vem var den unga artisten som gjorde debut på den ikoniska hiphop-duons platta? Kort därefter blev hon en av de första som signades till Fille och Mack Beats nystartade skivbolag La Vie Music tillsammans med vännen Shirin (SHRN). Sedan dess har hon släppt totalt tre solosinglar; “BEKVÄM”, “TRIX” och “Trauma”

L1NAs intresse för musik föddes dock långt innan hon blev en del av La Vie. Även om hon inte alltid varit säker på att det är just artist hon ska bli - har ett “vanligt jobb” aldrig varit ett alternativ. Hon har alltid tyckt om att skriva men när hon var runt 15 år började hon skapa låttexter, och soundet blev rap. Hon började spela in låtar på sin telefon över beats hon hittade på YouTube. Även om L1NA beskriver det som något “inte så seriöst” var det trots allt hennes första låtar som väckte intresset hos andra i branschen. Att hon började jobba med just Fille och Mack Beats var ingen slump.

“Jag har varit i kontakt med dom i flera år genom min bästa vän Shirins äldre bror som jobbat med Fille och Mack ett bra tag. Jag spelade in med Mack första gången när jag var 16, och det är tre år sedan nu. Så det var ganska naturligt att vi skulle jobba ihop.”

Att vara artist och komma från en mindre stad, eller egentligen vilken stad som helst förutom Stockholm, har både sina för- och nackdelar. Allt för ofta cirkulerar musikindustrin kring just huvudstaden. I städer som Nyköping, där L1NA är uppvuxen, är det inte alltid lika lätt att få tillgång till studio eller fritidsgårdar. Hon berättar att det är en stor skillnad att vara artist när man kommer från en mindre stad. I Stockholm har många en ort eller ett team som de representerar och som lyssnaren kan relatera till. Trots det känner hon att branschen mottagit henne med öppna armar. Men hon berättar också att; “Musik för mig handlar inte om vart du är ifrån, utan är du tung så är du tung”. 

 “Musik för mig handlar inte om vart du är ifrån, är du tung så är du tung”

L1NA har en unik stil och en röst som sticker ut på den svenska scenen just nu. Sedan dag ett har hon känts väldigt säker och bekväm i sitt sound. “BEKVÄM” var även namnet på hennes debutsingel från 2019, en kaxig låt med inslag av amerikansk trap. När hon först började intressera sig för musik, hämtade hon mycket inspiration från just amerikanska artister. Hon vill dock inte sätta en allt för tydlig stämpel på sitt sound. De dansanta låtarna “TRIX” och “Trauma” påminner till exempel mer om UK-scenen och karibisk musik. Mötet med La Vie har varit en viktig del i L1nas resa, främst eftersom det gett henne ett stöd och en plattform att vända sig till. Vilket i sin tur har gett henne många möjligheter som artist. 

“Jag känner mig som hemma i studion nu och hittar mitt sound mer och mer, ju mer jag är här. Plus det har öppnat nya dörrar, allt från spelningar till samarbeten med artister och företag. Jag visste ingenting om det innan.” 

Efter en stark debut pekar allt på att 2020 kommer bli ett stort år för L1NA, som har planer på att släppa både singlar och ett större projekt. Hon berättar att hon jobbar på kommande material som hon känner skiljer sig från det som släpps i Sverige just nu. Förra året var L1NA featured på Jelassis låt “Vem kan ta den?” från EP:n Port 43. Vi blev nyfikna på om vi kan vänta oss fler samarbeten i år. Hon berättar att det finns många artister som hon skulle vara intresserad av att jobba med, men fokus just nu ligger på att färdigställa hennes egna låtar. Dock har hon hunnit med fler samarbeten än bara Jelassi och avslöjar att hennes nästa singel kommer gästas av två stora namn … Vilka det handlar om återstår att se. 

Missa inte alla bilder från vår editorial här och vår tidigare intervju med Nigma. FILA ADL99 finns nu tillgängliga hos utvalda återförsäljare som NakedCaliroots och Junkyard.

Lyssna på L1NA nedan, i väntan på vår kommande och sista intervju med Seedy.