Levi’s samarbetar med svenska Renewcell

Lanserar sina mest hållbara jeans någonsin

Svenska startup-bolaget Renewcell samarbetar med Levi’s och skapar tillsammans två återvunna jeansmodeller tillverkade med Renewcells helt biologiskt nedbrytbara råmaterial Circulose. Modellerna Levi’s High Loose och Levi’s 502 representerar mer än fem års forskning inom cirkulär denimdesign.

Levi’s och Renewcell har framgångsrikt lyckats skapa två par Levi’s Wellthread-jeans med Circulose och ekologiskt bomull från Turkiet. Tack vara Renewcells återvinningsprocess har de lyckats skapa ett livskraftigt material för framtida användning och visat att ett plagg faktiskt kan vara helt återvinningsbar och cirkulärt.

För att tillverka Circulose återvinner Renewcell textilavfall, exempelvis slitna bomullsjeans, i en process som liknar pappersåtervinning. Cellulosan i de inkommande textilierna bryts ned i en vattenbaserad process. Färgen avlägsnas sedan från materialet med en miljövänlig blekning. Efter att alla syntetiska fibrer har tagits bort från materialet torkas massan, vilken lämnar ark av Circulose kvar. Detta ark omvandlas sedan till viskosfibrer som kombineras med bomull och vävs till ett tyg.

”Vi vill återvinna Levi’s®-jeans på ett sätt som inte försämrar deras kvalitet. Genom att samarbeta med Renewcell tar vi ett viktigt steg framåt. Återvinning håller plaggen borta från deponier och minimerar användningen av naturresurser. Vi förvandlar gamla jeans till högkvalitativa material och flyttar oss bortom traditionell bomullsåtervinning, vilket förkortar och förstör fibrer. Genom att använda fibrer av hög kvalitet håller Levi’s®-jeansen längre och möjligheten att designa cirkulärt betyder att våra gamla jeans kan bli nya jeans, om och om igen” säger Una Murphy, Levi’s Senior Designer for Innovation.

Plaggen finns tillgängliga nu på Levi’s hemsida och du ser bilder ovan.