• Foto: Dopest / Daniela Spiroska

Lil Uzi Vert svarar hatare på efterlängtade ”Pink Tape”

Över 26 låtar inklusive osläppta bonusar bemöter Uzi hat mot sitt utseende och sätt att leva, samtidigt som de flexar som aldrig förr

Det är inte mycket som slår väntetiden till det tidigare albumet Eternal Atake, men Lil Uzi Verts Pink Tape kvalar definitvt in som en stark tvåa. Det har gått ett par år sedan Uzi sedvanligt utropade att albumet var på väg via sin Twitter, varav den enda singeln "Just Wanna Rock" släpptes först i vintras. Travis Scott gav oss en till försmak på Lollapalooza Stockholm när han spelade "Aye", vars råa energi representerar den sida av projektet som kom att bli mest tongivande för slutprodukten.

Över 26 spår får vi nämligen höra Uzi utforska den typ av rock-rap de alltid haft i sitt DNA, men som Playboi Carti fullbordade på Whole Lotta Red. Elgitarrer och explosiva 808:s kompletteras med vrål ända från buken och "WHOA!" ad-libs som får vem som helst att vakna till om de sovit på Uzis tidigare släpp. På gästlistan finns utöver Scott även Nicki Minaj, Don Toliver, pop-metalbandet Bring Me The Horizon och japanska kawaii-metal-gruppen BABYMETAL. En eklektisk samling artister minst sagt.

Även textmässigt börjar det explosivt, då de två öppningsspåren "Flooded The Face" och "Suicide Doors" är ett statement från Uzi som svarar på homofobi och allmänt hat från tyckare som Charleston White sedan de kom ut som icke-binär. Ett tema som återkommer genom albumet då och då, men som får en typisk Uzi-rant tillägnat sig på "Suicide Doors".

"F**k you, and f**k your b***h
I don't give a fuck about none of y'all n****s
Y'all n****s tried to ban me from this shit, but I came back
I do what I want, I do anything I please"

Ett utropstecken som hamnar i slutet av skivan är att tre tidigare osläppta låtar är med som bonusspår. Alla tre har dock flutit runt som inofficiella läckor på Soundcloud genom åren, de som minns hypen till Eternal Atake har säkert hört "Of Course" som var det tilltänkta introt till albumets tidigare versioner (och som spelats live flitigt). En trevlig efterrätt till ett album som, trots sin kanske något utdragna längd, är Uzis mest färgstarka projekt hittills.

Lyssna på "Pink Tape" på Spotify nedan!