• Foto: Daniela Spiroska @Dopest

Women’s Day: Listan med kvinnliga artister du inte får missa

Stjärnskotten inom hiphop och R&B

Vi på Dopest vill såklart att kvinnliga kreatörer och artister ska hyllas alla dagar om året - men Internationella kvinnodagen i ära vill vi ta chansen och skina extra ljus på de vi tycker förtjänar mer uppmärksamhet. I listan nedanför kan du se några av våra guldkorn inom genren hiphop och R&B. Här är kvinnorna som tar skapandet till nästa nivå.

Tierra Whack

Detta är ett namn som är återkommande på vår sida. Tierra Whack är Philadelphia-födda rapparen som tog världen med storm när hon släppte sitt projekt Whack World, ett album bestående utav 15 låtar där varje spår endast är 1 minut långt. Tillsammans bildar de lekfulla låtarna en historia, därav Tierra mixar genrer, röstlägen och personligheter. Något som till en början kan få lyssnaren att tro att det är olika personer på varje spår. Kreativiteten är nästan överväldigande när det kommer till Tierra Whack och i slutet av varje låt lämnas du suktande efter mer.

Doja Cat & Rico Nasty

Två kvinnliga artister som separat skiljer sig från varandra i sound har gått ihop och skapat magi. Doja Cat och Rico Nasty hörs tillsammans på låten "Tia Tamera" och det är samarbetet vi inte visste att vi behövde - men nu inte kan leva utan. Doja's nästan ironiska uttryck mixat med Rico's explosiva skapar den perfekta balansen i låten. "Tia Tamera" är en 4 minut lång banger med en text som helt enkelt handlar om tuttar - och vi accepterar det! Missa inte heller att kolla in artisternas egna verk.

Flohio

Londons nya stjärnskott lovar mycket. Hennes texter är intelligenta, självmedvetna, träffsäkra och framförallt aggressiva. I hennes musik hör vi en blandning av grime, techno och rapp vilket bevisar att Flohio inte är rädd för att tämja på gränserna. Hennes flow är utstickande och eget och vi är säkra på att vi kommer få höra stora saker från Flohio i framtiden.

Syd

Syd är inget nytt namn på musikscenen. Men med hennes självsäkra, självklara och sexiga sound förtjänar hon definitivt en plats på vår lista. Syd är även känd genom att vara frontfiguren och sångaren i gruppen The Internet. Under sitt egna alias släpper hon sensuell, viskande R&B. Med sin lugna och nedtonade röst fångar hon in lyssnaren och lämnar dig med någon slags kärleksförtrollning - som får dig att alltid vilja komma tillbaka för mer. 2017 släppte Syd sitt debutalbum Fin och det kommer inte att göra dig besviken.

Lolo Zouaï

Lolo Zouaï har en röst som skulle göra änglar avundsjuka. Hon är den fransk-amerikanska R&B-sångerskan som jobbar helt självständigt och dessutom skriver musik för andra artister, såsom HER. I sin musik blandar hon klassiska R&B-takter med nästan orientaliska sångtekniker. I väntan på debutalbumet har hon släppt ett flertal singlar och gästinhopp, bland annat tillsammans med Blood Orange.

Young M.A

Med stereotypa och utmanande texter som ofta hörs från den manliga sidan av hiphopen, tar hon tillbaka rättigheterna på sitt sätt. Young M.A är inte rädd för att uttrycka sig och det reflekteras i musiken hon släpper. Med kaxig och självsäker attityd tar hon bestämt platsen hon förtjänar. Missa inte heller hennes talang för freestyle.

Saweetie

Den amerikanska rapparen Saweetie slog igenom efter att hon på Instagram postat en cover av the hoe anthems of hoe anthems - "My Neck, My Back". Covern blev senare en del av hennes egen singel "Icy Girl" och därefter tog debuten fart. Det är svårt att sätta fingret på vad det är med Saweetie men det är något speciellt med henne som gör att man fastnar. Nästintill varje musikvideo hon släpper lyckas gå viral och hon har minst sagt fångat internets uppmärksamhet. Kanske är detta vad man kallar en född superstjärna?

Snoh Aalegra

Med elegans och en stark vision släppte Snoh Aalegra sitt album "FEELS" och ett nytt ljus började direkt skina på artisten. Snoh har länge släppt musik under olika projekt och namn men nu är det tydligt att hon äntligen har hittat hem. Den svensk-iranska sångerskan och låtskrivaren skapar drömsk R&B tillsammans med en exklusiv touch. Hennes estetik och musikvideos går hand i hand med musiken och de svenska inslagen som ofta dyker upp får oss svennar att känna oss extra speciella.