Den internationella musikfestivalen Lollapalooza som för första gången intog Stockholm, Gärdet, har nu kommit till ett slut. Tre dagar fyllda av strålande sol, god mat från ett stort urval av foodtrucks och såklart framträdande från akter som Billie Eilish, Travis Scott och Lil Uzi Vert. 

Likt tidigare erbjöd även festivalens sista dag stekande sommarvärme, och dammet låg som en dimma över området. Bland liveakterna fanns artister som Young Thug, Lil Uzi Vert och J Balvin. Den sistnämnda stod för en tid sedan klar som ersättare åt Chance The Rapper som ställde in sin spelning på Lollapalooza(vilket han även gjorde på Way Out West 2017). Den colombianska artisten J Balvin lockade kanske inte riktigt så mycket publik som arrangörerna hade hoppats, något som med största sannolikhet berodde på att han för bara någon månad sedan spelade på Gröna Lund. Däremot var det få som kunde missa när en av världens största artister inom Latin Music entrade scenen, när de tunga reggaeton- och Latin-trap-beatsen ekade över hela festivalområdet. Med sitt en och en halvtimmes långa set blev han den sista artisten att spela på Lollapalooza 2019. 

 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest

Under eftermiddagen spelade de två efterlängtade hiphop-akterna Young Thug och Lil Uzi Vert. Först ut på Bay Stage var Atlanta-rapparen Young Thug. Han klev på scenen iklädd en vit huvtröja som snart åkte av för att visa upp halskedjor och klocka som glittrade i det starka solljuset. Bland låtarna från artistens set-list fanns hans personliga favorit “Family Don’t Matter” och sånger från det kommersiella hit-albumet “Jeffery”, men även något äldre låtar som “Digits” och “Best Friend”. När favoriter som “London”, “Chanel (Go Get It)” och “pick up the phone” spelades var det få som kunde låta bli att sjunga med. Young Thug, som är känd för att vara mycket svårflörtad och inte gärna socialisera sig med med varken journalister eller fotografer, verkade vara på ovanligt bra humör och tog sig till och med tid att gå ut och hälsa på fansen vid scenen. 

 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest
 • Foto: Dopest

Höjdpunkten för festivalens sista dag var utan tvekan när Lil Uzi Vert spelade strax efter Young Thug. Många hade oroat sig för om han verkligen skulle dyka upp på spelningen eftersom han ställt in gigg i både Danmark och Polen under datumen runtomkring. När Uzi klev på scen brast publiken ut i lyckliga skrik och många fick tårar i ögonen. Rapparen stegade bestämt ut på scenen, med en Gucci-handväska i handen, och radade upp alla märken han bar i sin outfit. Många verkade tolka hans jargong som nonchalans, vid tillfällen som när han kastade micken eller knöt skorna på scen, men det är just de små detaljerna som gör Uzi till den färgstarka personlighet han faktiskt är. Rapparen har nyligen lämnat ett problematiskt kontrakt med skivbolaget Atlantic Records, och hotat med att aldrig mer släppa musik, men har nu blivit signad av Jay Z’s Roc Nation. Den något utmattade Uzi fick hela publiken att ropa “Free Uzi” och påpekade med glimten i ögat att publiken “gjorde honom helt slut”. Till fansen stora besvikelse klev han av scenen en halvtimme innan förutbestämd tid. Trots tidigare problem med skivbolag och psykisk ohälsa återvände han dock ut efter publikens rop efter mer. Förutom den korta speltiden var egentligen det enda negativa att rapparen använde sig av lite väl mycket play-back, något som dock inte verkade påverka fansens hype överhuvudtaget. 

Har du inte fått nog av Lollapalooza, frukta då ej! Festivalen återvänder nämligen redan nästa år! Ses vi på Lollapalooza 2020? 

Missa inte festivalens bäst klädda besökare, samt alla bilder från Dag 1 och Dag 2.