Lösenord läckta till Netflix, spelsidor & sociala medier – ta reda på om du är drabbad

En enorm läcka på över 70 miljoner lösenord kan gälla sidor som Spotify, Facebook & mycket mer – så kan du kolla dina uppgifter

Under torsdagsmorgonen den 25:e januari 2024 rapporteade Ekot på Sveriges Radio att över 70 miljoner lösenord läckt ut världen över i en läcka som beskrivs som en av de största någonsin. Cybernews har räknat ut att den omfattar över 12 terrabyte av lösenord som påverkar några av världens största hemsidor.

Bland de företag som listas hittar vi bland annat Meta (Facebook, Instagram), Netflix, LinkedIn, PayPal, X (Twitter) och många fler. Även sidor som Spotify och andra streamingtjänster kan vara drabbade, då experter på IT-säkerhet menar på att många använder samma lösenord över olika tjänster.

Om du är orolig för att ha drabbats kan du kolla din mailadress via hemsidan haveibeenpwnd.com. De jämför din mailadress mot alla kända läckor och varnar dig för vilka eventuella hemsidor det gäller, de tar inte reda på och meddelar dig inte om vilket lösenord som drabbats. Trots namnet är Have I Been Pwnd en av världens populäraste hemsidor för att säkra sig från läckor. De grundades 2013 av flera veteraner inom branschen med erfarenhet från bland annat Microsoft.